En bransch att inspireras av

En bransch i framkant, både vad gäller hållbarhet, innovation och utveckling på olika nivåer. Ibland är det dags att stanna upp och ta ett andetag eller två – ja, helt enkelt klappa sig själv på axeln. Det är ni värda, inredningsarkitekter, skriver IA:s redaktör som imponeras av en aldrig sinande framåtanda i branschen.

De senaste åren har varit fyllda med utmaningar, det kan vi nog alla enas kring. Inte så få heller, och sådana utmaningar som inte bara gett följder på kort sikt, utan även sådana där vi fortfarande inte kan överblicka vad allt landar i. Den stundande lågkonjan, inte minst.

När jag tog över redaktörskapet för snart två år sedan pågick fortfarande Coronapandemin sedan drygt två år tillbaka och många av oss satt fortfarande hemma och jobbade vid våra köksbord. Vi skrev om hur pandemin skakat om branschen, om allt ifrån varsel till de nya kontorslösningarna (för ja, vem visste när allt skulle bli som vanligt igen?) och lokaler som gapade tomma. Vi skrev om peppande exempel på de som varit modiga och vågat starta eget mitt i en pandemi, hur man skapar en attraktiv portfolio, debatterade om inredningsarkitekters status och kunskap, pratade återbruk, yrkesroller och framtid med nyexade studenter och om hur kunskap, forskning och inredningsarkitektur (tillsammans) bör hamna högre upp på agendan, liksom hållbarhet och mätbarhet när det gäller inredning och framtiden med AI. Vi såg hur mässorna började öppna igen och det fysiska bubblet så sakta komma tillbaka. Samma, men ändå inte helt.

Och det som slog mig då liksom nu, när jag tar en titt i backspegeln, är all den framåtanda och jäklar anamma som finns i branschen. Allt ovan är ett exempel på just det. För trots en skakig omvärld, omkullkastade planer, frågor att driva och kämpa för, ifrågasättanden och nya utmaningar – så ser vi ständigt exempel på hur inredningsarkitekterna håller huvudet kallt och anpassar sig till det nya som väntar runt knuten. Det är professionellt, och inte minst visar det på vilken kunskap, kapacitet, utvecklingsfärdighet och flexibilitet det finns i den här branschen.

Vi vet så lite, men det vi vet, eller i alla fall är det vad jag tror; att kunna anpassa sig till nya förutsättningar, ibland på rekordkort tid, och att inte låta sig nedslås av dystra prognoser (för någon gång vänder det, det vet vi också) är i sig det som i längden kommer att vara det allra mest hållbara, slitstarka och proffsiga.

Tack för två år som redaktör för IA!

Sofia Hermansson

11 dec 2023