Torsten Hilds bok belyser värdet av inredningsarkitektur i samhällsbyggandet

Nu finns den! Boken som alla borde ha hemma och på kontoret. I september släpptes "Inredningsarkitektur - ämnet och yrket" av Torsten Hild, en bok som introducerar alla till vad kompetensen inredningsarkitekt och inredningsarkitektur faktiskt innebär.

–   Jag har skrivit boken då det inte finns någon bra bok som beskriver vad ämnet och kompetensen inredningsarkitektur egentligen är, rent sakligt. Det gör att när ämnet diskuteras så finns det ingen tydlig utgångspunkt utan alla har i stället en massa egna åsikter om vad ämnet är. Så jag har läst på i den litteratur som finns tillgänglig, på flera språk, och försökt skapa en introduktion till vad inredningsarkitektur är och även hur kunskapen tillämpas i yrket inredningsarkitekt, säger Torsten Hild.

Hild beskriver boken varken som en handbok eller inspirationsbok, utan snarare en mer saklig framställning av ämnet inredningarkitektur som sådant, och värdet av inredningsarkitektur i samhällsbyggandet.

–     Jag tror att den här boken behövs för att föra samtalet vidare om vår byggda livsmiljö och förstå hur människan påverkas. Idag är de miljöer vi bygger sällan tillfredställande då de inte möter tillräckligt många behov, utan lämnar mycket obearbetat då det inte ryms inom branschens förståelse av mänskliga värden.

Boken innehåller en introduktion till sådant som historia, delkunskapsområden, processer, kunskapssyn, utbildning och samhällsnytta.

–     Jag tror att alla som på något sätt arbetar med våra byggda miljöer har utbyte av att läsa boken och lägga en pusselbit till den totala bilden av människans förhållande till sin byggda omvärld.

Torsten Hild är inredningsarkitekt MSA och professor i möbeldesign vid Göteborgs universitet. Han har under mer än trettio år arbetat med inredningsarkitektur som anställd och i egen verksamhet. Utöver projektering av interiörer har han deltagit i utvecklingen av ämnet och yrket genom föreläsningar, böcker och artiklar, samt undervisning vid högskolor och universitet.

Boken hittas här (länk)