”Tror att vi kommer ha mer än någonsin att göra framåt när den nuvarande avvaktande hållningen i beställarledet ger vika”
Det är tuffa tider för många i inredningsarkitekturbranschen just nu och sedan ett bra tag tillbaka. Mia Erlandsson, Arkitekt SAR/SIR/MSA på White Arkitetekter, märker av lågkonjunkturen på daglig basis men ser trots detta ljust på framtiden för yrket.
- Verksamhetsomställningar, omorganisationer, cirkulära möbelflöden, gestaltningsmässiga utmaningar för att jämka ihop rum i befintlig bebyggelse med ett återbrukat brokigt möbelbestånd kommer kräva god spatial förmåga och designprocesser vi inredningsarkitekter är vana att arbeta efter, säger Mia Erlandsson.
Hej Mia! Hur skulle du beskriva läget för inredningsarkitekter just nu?
Läget är självklart både pressat och oroligt för inredningsarkitekter liksom för övriga branschen. Det är högre arbetslöshetssiffor än på länge och många jobbsökande. Särskilt för studenter som är nyutexade är det svårt att komma in på marknaden. Samtidigt finns det stora regionala och lokala skillnader – för vissa rullar det på bra, för andra är marknaden tillfälligt strypt.
Hur påverkar detta branschen och er som rekryterar?
Det sker nog mycket få rekryteringar just nu i Sverige men utbudet av sökande är stort. De flesta är försiktiga med att anställa i det osäkra läget. Det är självklart svårt när en hel bransch drabbas samtidigt. Säkerligen söker vissa sig till andra branscher eller börjar titta på marknaden i andra nordiska länder om man har möjlighet till detta.
Den största oron är väl som i liknande kriser att det inte finns några nya som kommer in på marknaden, många årskullar kan gå förlorade om man på grund av de senaste årens kriser inte tar sig in på arbetsmarknaden för arkitekter. Det diskuteras hur vi ska kunna hjälpa studenter till praktik och nyutexade ut i arbetslivet trots konjunkturen, men det är självklart en utmaning med dagens marknad och höga arbetslöshet även för mer erfarna inredningsarkitekter.
Jag tror att det bästa tipset är att sitta still i båten och lita på att marknaden snart vänder, då med en stor skuld i byggande och arkitektsektorn. Känner man sig orolig för att förlora jobbet så bör man självklart se över A-kassa, inkomstförsäkringar och liknande. Om man har förlorat det så bör man såklart aktivera sitt kontaktnät, vara närvarande på LinkedIn, titta på statliga och kommunala uppdragsgivare, utlandet, och se om det finns sektorer man kan vara behjälplig i där marknaden fortfarande är stark.
Vad tänker du kring framtiden för yrket?
Jag tror att vi kommer ha mer än någonsin att göra framåt när den nuvarande avvaktande hållningen i beställarledet ger vika. Samhället befinner sig i en slags poly-kris och inredningsarkitekter är nära sina beställare. Verksamhetsomställningar, omorganisationer, cirkulära möbelflöden, gestaltningsmässiga utmaningar för att jämka ihop rum i befintlig bebyggelse med ett återbrukat brokigt möbelbestånd kommer kräva god spatial förmåga och designprocesser vi inredningsarkitekter är vana att arbeta efter.
Foto högst upp i artikeln: Henrik Rosenqvist