Pilotprojekt för ny standard

Uppsala Vatten var en drömkund för inredningsarkitekterna som ville visa vart skåpet ska stå när det kommer till hållbarhet och återbruk.

När jag kliver in på Uppsala Vattens kontor vill jag kasta mitt tuggummi. Har vant mig att det ska i brännbart-facket, men här är sopsorteringen som en hel möbel. Med nio olika fack, utöver brännbart och matavfall. Minst fyra för plast… Vad klassas tuggummi egentligen som, undrar jag och tuggar vidare på den smaklösa plasten.   

Det är inte bara sopsortering som har en hög ambition på detta kontor. Hela företaget lever och andas kretslopp, inte konstigt när visionen handlar om smarta kretslopp och ett hållbart liv. Naturligtvis speglar det varje del av företaget och det fysiska kontoret.

I oktober 2020 bytte Uppsala Vatten kontor inom området på Uppsala Businesspark. Det hade blivit trångt i den förra byggnaden, arbetsmiljöerna var slitna och strukturen passade inte längre företagets nya arbetssätt. Det var omöjligt att renovera lokalerna i befintligt tillstånd.

– Flytten gav möjligheter till mer utrymme, ökade på digitaliseringen och gav bättre förutsättningar för samarbete. De nya lokalerna behövde renoveras och anpassas för våra behov och självklart ville vi göra den processen så skonsam som möjligt mot miljön, berättar Sigrid De Geyter, vd på Uppsala Vatten.

Det uppdraget hamnade hos Indicum Inredningsarkitekter, ett lokalt Uppsalakontor med minst lika hög hållbarhetsambition och med ett gott rykte inom återbruk. Indicum som jobbar med att ta fram en certifiering för hållbara interiörer letade efter ett pilotprojekt för att sätta teorin i praktik och Uppsala Vatten nappade.

– Vi levererade inredning enligt Guldnivå – om det hade funnits en certifiering, det vill säga! Vi jobbar på det, säger Kristin Östberg, vd på Indicum.

Trots detta är det rejäla ingrepp som gjorts, en helrenovering från den tidigare hyresgästen. Men ändå långt ifrån en total make-over, vilket förstås aldrig var aktuellt, varken för kund eller inredningsarkitekt.

Återbruk har stått i fokus och en del möbler är medflyttade och upprustade enligt det nya kontorets färgschema och koncept. Ytterligare en stor del är återbrukade möbler som handlats upp till projektet för att komplettera de möbler som flyttats med. Utöver det har Indicum ritat om planlösningen på alla våningsplan genom att öppna upp för sittgrupper och öppna mötesytor. En del nytt har också tillkommit, som gardiner, armaturer och kuddar.

Att det blir blandade träslag när en jobbar med återbruk får en lära sig att leva med, det är en estetik vi måste acceptera framöver. Ännu en förutsättning för hållbara interiörer och upphandling av återbruk är att det kräver ett visst svängrum, mentalt och estetiskt.

– Enligt en traditionell inredningsprocess levereras möbler exakt i det tyg och kulör vi beställt. Men när vi jobbar med återbruk lyder beställningen snarare: en sittmöbel med ungefär det här formspråket och den här sitthöjden, med ett tyg som faller in i den här färgskalan, säger Julia Groth, inredningsarkitekt som jobbat med projektet.

Och det syns absolut att detta kontor har ett bagage, att det skett kompromisser på vägen och att vissa saker fått stryka helt på foten, som nya glaspartier på ett av våningsplanen. Men gör det något? Nej, för Uppsala Vatten har fått nya lokaler som väntas bidra till att  göra medarbetarna både stoltare och mer effektiva i sina samarbeten med varandra. En inredning som speglar varumärket och företagets värderingar till sista lådan på återvinningsmöbeln.

Jag spottar tuggummit i en papperskorg på toaletten. Undra vad de gör med den soppåsen? 🤔