Återbruk leder till unika slutprodukter

Det finns många fördomar och felaktigheter associerade till återbruk av möbler och hållbar inredningsarkitektur. Inredningsduon Studio In har bestämt sig för att ändra på denna bild och delar med sig av tips och erfarenheter kopplat till ansvar, kunskap och möjligheter med återbruk.

De senaste fem åren har vi sett inredningsbranschen öka kraftigt och med den har konsumtionen av möbler ökat med 25 procent. Flera möbelproducenter ser sina bästa resultat på länge detta år, trots global pandemi. Den goda nyheten är att återbruk av möbler och inredning också ökar, något som Rekomo bekräftar.

– Vi ser helt klart en uppåtgående trend och ett ökat intresse av återbrukade möbler. Fler och fler börjar tänka andra hand i första hand vilket är jätteroligt! Utvecklingspotentialen är dock stor och många många fler behöver ta sitt miljöansvar, t.ex genom att köpa återbrukade möbler istället för nya. Enligt SCB genererar de nyproducerade kontorsmöbler som säljs i Sverige 150 000 ton Co2 per år i utsläpp. Det finns alltså enorma miljövinster att göra om fler skulle köpa återbrukat istället för nytt. Sedan finns det förstås också väldigt stora kostnadsbesparingar att göra genom att köpa återbrukat! säger Jonas Åström, vd på Rekomo.

Ansvar är det centrala begreppet, både för möbelleverantörer, inredningsarkitekter och konsumenter och kanske finns det ett kunskapsglapp som behöver överbyggas för att slutkonsumenten enklare ska välja återbruk. Systrarna Atta Ring och Maja Furenberg Ring driver företaget Studio In som hjälper kunder och privatpersoner med allt från inredning och styling till set design-uppdrag. De berättar om vanliga fördomar kopplat till deras yrke, som att inredare förespråkar ständig förnyelse samt en felaktig föreställning om att återbruk är dyrt, krångligt och innebär tråkig design.

– Det håller vi förstås inte med om, utan tvärtom, och där ser vi att vi har ett ansvar att både inspirera och pedagogiskt förklara fördelarna med återbruk och cirkulära möbelflöden, säger Maja.

– Vi ställer alltid frågan om kundens hållbarhetsambitioner och försöker föreslå alternativ och lösningar som genererar plus på miljökontot utan att påverka deras budget eller tidsplan allt för mycket. Oftast får vi positiva gensvar, de flesta vill bidra när tillfälle ges, säger Atta.

Att krossa fördomar har blivit lite av inredningsduons specialitet, särskilt när det kommer till slutresultatets konstnärliga uttryck. Att återbruk skulle leda till sämre miljöer eller på något sätt tråkigare design tycker de är en förlegad idé.

”Att ge något en ny look innebär att man kan skapa helt unika produkter för varje kund.”

– Det är en fantastisk känsla att kunna använda befintliga saker, möbler, material och produkter som håller hög kvalitet och tål att användas om och om igen. Att dessutom ge något en ny look genom att klä om, lacka om eller anpassa dess kulör för en ny plats innebär att man faktiskt kan skapa helt unika produkter för varje kund, fortsätter de.

Genom samarbete med Rekomo har Maja och Atta levererat flertalet inredningar med återbruksfokus till nöjda kunder, från kontor till privata hem. Framförallt gillar de hur enkelt det är att överblicka leverantörens utbud genom webshopen där man tydligt ser både pris och vad som finns tillgängligt.

Slutligen delar de med sig av deras tre bästa hållbarhetstips kopplat till inredningsarkitektur.

  1. Förarbetet är grundläggande. Fundera alltid på vad som kan behållas ur befintlig inredning – som det är eller genom att uppdateras med nya klädsel, ytbehandling eller liknande.
  2. Sök upp och uppmuntra att samarbeta med leverantörer som är måna om att jobba med hållbara och spårbara material, både miljömässigt och socialt.
  3. Välj och förespråka kvalitetsmöbler som klarar av att användas länge och som håller ett högt andrahandsvärde om nyproduktion kommer på tal.

Rekomo

25 nov 2020