”Svårt att förstå exakt vilken kunskap de olika utbildningarna skulle ge mig”

Många vill arbeta som inredningsarkitekt men vägen dit kan se ut på olika sätt, inte minst när det kommer till valet av utbildning. Och just val av utbildning spelar roll i rekryteringssammanhang – vad du har för utbildning i bagaget kommer också att påverka din anställningsbarhet. Det kan därför vara både svårt och förvirrande att navigera i det breda och rika utbildningsutbud som finns idag som ung och blivande student. Hur kan man tänka? Längre eller kortare utbildning? Kandidat och master? IA har pratat med nuvarande studenten Emma om val av utbildning och resonemang kring framtida jobb.

Emma Vo Gårdh läser just nu en MA (Master) i Spatial Design vid Konstfack i Stockholm. Tidigare har hon studerat en Konstnärlig kandidat i design vid HDK-Valand och även gjort en Utbytestermin på arkitekturprogrammet vid Chalmers Tekniska Högskola , studerat ett fördjupningsår i kreativa yrken vid Hellidens Folkhögskola och gått en förberedande utbildning i konst, media & design, London Metropolitan University, Sir John Cass School of Art.

– Efter att ha studerat och arbetat med både foto och konst i många år insåg jag att jag ofta arbetade rumsligt, inte minst i mitt måleri. Jag började intressera mig mer och mer för inredningsarkitektur i kombination med mitt kreativa skapande. Därför beslutade jag mig för att studera till att bli inredningsarkitekt och kontaktade då Sveriges Arkitekter för att få lite mer information om vilka utbildningar som finns i Sverige. Det var då jag kom i kontakt med designprogrammet på HDK-Valand samt inredningsarkitektur & möbeldesign på Konstfack. Jag kollade även på utbildningar utomlands, t. ex. Danmark och Spanien, säger Emma.

”Atmosfären och skolans profil viktig”

Hon besökte därefter öppet hus både på Konstfack och HDK-Valand, eftersom de är de kandidatutbildningar som Sveriges Arkitekter godkänner om man vill bli inredningsarkitekt.

– Eftersom min bakgrund var konst och inte arkitektur eller möbeldesign valde jag att enbart söka till designprogrammet på HDK-Valand. Dessutom gillade jag atmosfären på skolan och att de erbjöd en väldigt bred och blandad utbildning inom olika designområden. Jag gillar att inspireras och lära mig av olika områden och yrken i mitt skapande. För mig, när jag valde utbildning, var atmosfären på skolan och skolans profil viktig. Jag ville ha en öppen och välkomnande utbildning som gav utrymme för mitt egna utforskande och skapande.

Till en början upplevde Emma att det var lite svårt att veta vilka utbildningar som skulle ge rätt kunskap och förutsättningar.

– Jag tyckte att det var lite svårt att förstå exakt vilken kunskap de olika utbildningarna skulle ge mig. Det var därför jag kontaktade Sveriges Arkitekter för att få lite svar. Jag tycker att det är viktigt att förstå att man kan jobba som inredningsarkitekt även om man inte har en utbildning just från Konstfack. Det finns många utbildningar och vägar att ta. Däremot är det viktigt att förstå vad som krävs för att få titeln från Sveriges Arkitekter, om det känns viktigt för en.

”Viktigt att jobba rumsligt”

Emma poängterar också att även om Sveriges Arkitekter godkänner utbildningen på HDK-Valand, så verkar den breda uppfattningen vara att det bara är Konstfack som utbildar inredningsarkitekter i Sverige, vilket ju inte är fallet.

– Däremot är det viktigt att jobba rumsligt i sina projekt under utbildningen på HDK-Valand för att lära sig om inredningsarkitektur. Med bredden och friheten i en multidisciplinär utbildning kommer också ett stort ansvar på eleven att forma sin egen verktygslåda. Jag skulle uppmuntra andra som vill bli inredningsarkitekter att prata med olika skolor samt elever för att se om det är något för dig. Jag skulle också uppmuntra en att ta kontakt med någon inredningsarkitekt som man kanske beundrar eller som inspirerar en för att se hur han/hon gick till väga.

Hur tänkte du kring utbildning versus arbetsmarknad? Var praktiken ett viktigt inslag?

– Under tiden jag har studerat har jag insett att det är väldigt mycket ansvar på individen att skapa sig rätt kunskap och förutsättningar inför arbetslivet. Programmen är inte skapade för att ge en full teknisk grund utan fokuserar mer på den kreativa processen, vilket jag uppskattar. Däremot är jag väldigt glad att jag valde att göra en utbytestermin på arkitekturprogrammet på Chalmers universitet där jag fick mer teknisk kunskap. Jag är också väldigt tacksam att jag fick möjlighet att göra en 10 veckors praktik under studierna på HDK-Valand. Jag vet att många skolor förespråkar att göra ett års praktik mellan kandidaten och mastern och så här i efterhand så kan jag ångra att jag inte tog ett år efter kandidaten för att göra det och inte hoppa på masterutbildningen direkt. Men kommer man in på masterutbildningen i Spatial Design på Konstfack så är det svårt att tacka nej, säger Emma.