Praktik – en mjukstart in i arbetslivet

IA pratar med Amanda Hallams som nyligen avslutat sin praktik på en mindre inredningsarkitektbyrå i Stockholm. Hon hyllar möjligheten till praktik som en del av utbildningen och menar att den faktiskt är avgörande för en komplett bild av yrket. Som en mjukstart av arbetslivet.

Namn: Amanda Hallams
Ålder: 28 år
Utbildning: Programmet Produkt + Møbeldesign, rum og materiale på KADK, Kongelige Danske Kunst- Akademis Skoler For Arkitektur Design og Konservering, i Köpenhamn.
Intresse: Allt som innefattar färg och färgsättning! Annars power naps, tennis, gå på museum och innan Corona – resa.
Drömjobb/uppdrag:  Att förvandla Nordstan i Göteborg till ett stort kulturhus eller att få utforma en härlig vinbar på ett tåg!

Var har du gjort din praktik och vad lockade med det kontoret? 

– Jag gjorde min praktik hos Indicum inredningsarkitekter. Under utbildningen snöade jag helt in på färg och materialets inverkan på rumslighet. Blev helt begeistrad av färgsättningens komplexitet och kände starkt att jag ville arbeta mer inom det fältet.

– Här på IA var det ett projekt som fångade min uppmärksamhet, Ögonlocksakademin, en inredning Indicum hade ritat. Jag blev väldigt inspirerad av deras sätt att arbeta kring färgsättning – det var så jag fick upp ögonen för företaget. En annan aspekt som intresserade mig var även att Indicum var en renodlad Inredningsarkitektbyrå, något som kändes viktigt för mig då utbildning på KADK erbjöd två inriktningar inom programmet Produkt + (möbeldesign och inredningsarkitektur) och min målbild var just att utbilda mig till inredningsarkitekt.

Vad har du fått göra, från litet till stort?

– Inredningsarkitektens arbete innefattar en rad områden. Detta var också något som speglade mina arbetsuppgifter och min praktik. Jag har jobbat med behovsanalys, konceptutveck­ling, färgsättning, inredningsförslag, kulörbeskriv­ningar och möbleringsplaner. Men också sådant som samordning mellan olika aktörer, kundmöten, budgetöversikt, kostnadskalkyler samt tagit fram förfrågningsunderlag. Den stora variation av uppgifter jag fått göra tror jag ligger i möjligheten att få praktisera på en mindre byrå som Indicum, något jag ser som väldigt positivt.

Vad har du lärt dig?

– Massvis! Om jag ska sammanfatta det i tre delar så är det: Att vara engagerad i hela processen från inredningsförslag till förfrågningsunderlag.  Behärska ritteknik i Autocad (något jag helt saknade erfarenhet av sen tidigare), samt att jag utökat min materialkännedom och fått lära mig ännu mer metoder/tekniker kring färgsättning!

– En viktig lärdom som jag tog med mig är att ett uppdrag eller projekt följer samma mönster som en designprocess. Det är aldrig en spikrak väg, utan det uppstår alltid något ”problem” under projektets gång, men i slutändan lyckas man alltid komma i mål. Och att det finns utrymme att göra misstag, klyschigt men sant!

Vad hade du ingen aning om?

– Det som har förvånat mig mest under min praktiktid på Indicum, är den övergripande kunskapen man måste skaffa sig i projekten. Att man har så många andra roller än att bara kunna sätta en konstnärlig prägel på arbetet, inte minst att man ska vara beredd att agera projektledare. En annan viktig insikt jag också fått med mig av min praktiktid, är de ekonomiska ramarna som man måste ta hänsyn till. Här gäller det att bli kompis med tid och ekonomi utan att tappa konceptens vision och anda i projekten.

Vad fick du bekräftat? 

– Jag fick bekräftat att konceptualisering och vikten av att kunna kommunicera sina tankar och idéer spelar en viktig roll i arbetet som inredningsarkitekt. Något som präglade min utbildning på KADK. Men framförallt fick jag bekräftat att jag valt rätt yrkesväg, för det är ett så himla roligt yrke som jag ser fram emot att få utöva och utvecklas inom!

Varför är praktik en viktig del av utbildningen till inredningsarkitekt? 

– Jag upplever att det är ett otroligt bra sätt att komma in på arbetsmarknaden och bygga upp den där grund som jag upplever inte ryms i bara utbildningen som sådan. En mjukstart in i arbetslivet helt enkelt där man både får möjlighet att pröva av de kunskaper man fått med sig från utbildningen, men också i en lugnare takt få lära sig mer kring hur det faktiskt är att arbeta som inredningsarkitekt. 

– Det gav mig en enorm trygghet att få en större förståelse kring arbetet och lite mer ta del av hur branschen fungerar.