Podcasttips för inredningsarkitekter

Vi älskar inredningsarkitekter och vill göra arbetslivet för kåren maxat härligt. Mitt i allt kreativt jobb sitter man ändå där med icke-stimulerande rutinarbete flera timmar i sträck ibland. För de tillfällena har vi grävt i podcast-skattkistan efter det bästa om inredningsarkitektur.

Ett yrke är så mycket mer än resultatet av arbetet. Det är tiden du spenderar när du jobbar, de platser det tar en till, de du möter och de uppgifter du får möjlighet att växla mellan. Är det monotont eller varierande, stimulerande eller reflekterande? En av de många fördelarna med yrket inredningsarkitekt är just att det är så föränderligt. Ena dagen sitter du där med en kund och försöker förstå vad de behöver och gillar. Andra dagen besöker du ett bygge och tredje dagen har du en hantverkare i telefonen och försöker lösa problemet med eluttaget som inte var med på ritningen och som nu gör att skåpet inte får plats.

Vissa dagar är kreativa, medan andra kräver fullt fokus på komplicerad problemlösning. Men (!) så kommer dagarna med uppgifter som kräver aktivitet av en annan del av hjärnan än du använde under mötet med byggentreprenören. Dessa dagar kanske du spenderar flera timmar i sträck framför datorn och caddar, uppdaterar ritningar eller redigerar bilder i Photoshop till en presentation. Din hjärna får då tid att zoona ut och iväg och det känns som att handen arbetar på rutin. Det är nu du har möjlighet att stoppa hörlurarna i öronen, sätta på en riktigt bra podcast och drömma dig bort. Plötsligt känns det som att du inte jobbar alls. Din hand rör sig men din hjärna har fullt fokus på att lära sig om regnskogen, amerikansk lag eller psykologi.

Nedan har vi samlat några av våra bästa tips på podcasts för inredningsarkitekter. Så, nästa gång det är dags för rutinarbete – ta en kopp kaffe, stoppa in hörlurarna och dröm dig bort. Du har förtjänat den här stunden. Länkarna leder till avsnittets hemsida där du kan lyssna på och läsa om det, men det går lika bra att söka efter avsnittet i den podcastspelare du föredrar.

1. 99%invisible 

Har du inte hittat 99%invisible än är det bara att gratulera, du har många timmar av intressant lyssning framför dig. Podcasten handlar om arkitektur, design och allt det där som är formgivningen men som man inte kan ta på. Har du någonsin funderat på varför Shoppingcenter ser ut som de gör eller vem som skriver spådomarna i lyckokakorna? 99%invisible har svaret.

Rekommenderade avsnitt för inredningsarkitekter:
154 PDX Carpet Om heltäckningsmattan på flygplatsen i Portland och om hur den gått från avskydd till ikonstatus.
163 The Gruen Effect Om shoppingcentrens skapare och fenomenets utveckling från allmänhetens vardagsrum till massiva övergivna komplex.
169 Freud’s Couch Om Freuds divan och dess betydelse för psykoterapin.

Mattan 154 PDX på flygplatsen i Portland, foto Travis Thurston CC BY-SA 4.0

2. Planet Money

Planet Money är egentligen en podcast om ekonomi. Det låter kanske otroligt torrt, men är istället otroligt fascinerande. Podcasten fokuserar ofta på hur obskyra bestämmelser och regleringar som påverkar allt från den enskilde individen till hela världen. innehåller Planet Money inte så mycket information om inredning ska vi villigt erkänna, men det utvalda avsnittet är så pass intressant att bara det förtjänar en plats på listan.

Rekommenderade avsnitt för inredningsarkitekter:
704 Open Office Om ett av de första kontoren med öppen planlösning, dess skapare, de som arbetade där och vad det ledde till.

3. Every Little Thing 

I den här podcasten försöker man i varje avsnitt att besvara en fråga så utförligt som möjligt. Det kan vara hur stort eller litet som helst. Podcasten vurmar för att allt förtjänar att tas på allvar. Exempelvis ställs frågan; var kommer bananflugor ifrån? Eller; vem bestämmer vad nagellackens färger ska heta? Här presenterar vi de två av podcastens avsnitt som sticker ut som extra intressanta för oss inredningsnördar.

Rekommenderade avsnitt för inredningsarkitekter:
Chairs Misunderstood Om plaststolarnas väg från exklusiv designprodukt till ful, vit och överallt.
The Hide Rug of the Plant World Den hemliga världen bakom kontorsväxter och deras oväntade koppling till rymden och NASA.

Den vita plaststolen, foto Acabashi CC-BY-SA

4. Invisibilia

Invisibilia synliggör de osynliga krafterna som styr oss, våra idéer, våra tankar och våra fördomar. Eftersom inredningsarkitektur handlar så mycket om att förstå människan och hur vi förhåller oss till den fysiska världen vill vi egentligen rekommendera alla avsnitt. Men om man bara ska lyssna på ett är det ändå detta:

Rekommenderade avsnitt för inredningsarkitekter:
The Problem with the Solution Om byn Geel i Belgien med en annorlunda lösning för behandling av mental ohälsa. Spoileralert: det involverar arkitektur.

5. Decoder ring

Det här är vårt senaste fynd i podcast-skattkistan. Podcasten liknar Every Little Thing i det avseende att man djupdyker in i en avgränsad fråga om vår kultur eller objekten i den.

Rekommenderade avsnitt för inredningsarkitekter:
Pillow talk Om prydnadskuddens uppkomst och roll i populärkulturen och konsumtionssamhället.

6. Staden

Man kan inte nämna podcasts och arkitektur i samma mening i Sverige utan att ta upp podcasten Staden. Särskilt intressant är det om man är intresserad av just städer och hur den byggda miljön påverkar människan, historiskt och i nutid. Men även inredningsintresserade har självklart mycket att hämta här, för som bekant, utan utsida ingen insida. Dan Hallemar och Håkan Forsell gör ett fantastiskt jobb att tolka arkitekturen för oss lyssnare. Med tanke på att alla andra tips på listan är amerikanska känns det skönt att vi kan presentera åtminstone en svensk podcast som håller den önskvärda höga kvalitén. Podcasten produceras av Sveriges Arkitekter och tidskriften Arkitektur och presenteras av ÅWL Arkitekter.

Rekommenderade avsnitt för inredningsarkitekter:
94 Islamsk stad – lagen, teglet och tyget Om staden Tunis och gränserna mellan utsida och insida, mellan privat och offentligt, i traditionell muslimsk arkitektur.

7. Ear Hustle

Om det är någon som förstår vikten av en god inomhusmiljö och vad som händer om man förlorar makten över den är skaparna bakom Ear Hustle. Podcasten sänds nämligen inifrån fängelset San Quentin State Prison i Kalifornien och bjuder in oss till att ta del av internernas vardag. Det är inte alltid lätt lyssning och skaparna väjer inte för att berätta om den psykiska ohälsa som ofta drabbar människor som berövas friheten.

Rekommenderade avsnitt för inredningsarkitekter:
20 Birdbaths and a lockbox om när fängelset hamnar i ”lockdown” och fångarna tvingas spendera 24h per dag i sin cell. Vad händer med människor som berövats friheten och då rummet de vistas i är allt de har?

Julia Groth

25 okt 2019