Lägg ACAN på minnet

ACAN Sverige - Architects Climate Action Network - är ett nätverk verksamt inom den svenska arkitekturvärlden som arbetar för att minska utsläppen till följd av svenskt byggande, och därmed verka för att begränsa global uppvärmning i linje med nationella och internationella mål.

ACAN (tidigare Architects for Future) startades i Februari 2019 men gick under hösten 2021 in som en gren till den stora europeiska organisationen ACAN, som startades i Storbritannien. Idag är ACAN en multinationell organisation med flera tusen yrkesverksamma medlemmar och studenter från hela Europa. ACAN Sverige drivs av en styrgrupp som alla är verksamma inom arkitektursektorn i Sverige.  

Arbetet är ideellt och innehåller en rad olika fokusområden – bland annat var nätverket med och verkade för lanseringen av Architects Declare-protokollet i Sverige och har sedan dess publicerat texter åt åtskilliga medier, organiserat manifestationer och kampanjer riktade mot politiken och beslutsfattare inom näringslivet samt talat i olika sammanhang och hållit föreläsningar.  

Henrik Lindholm

”Ska man dela ut ett pris för hållbarhet, så ska man göra det med en intention att gå till botten, den verkliga botten”

Under våren kommer ACAN Sverige dela ut första upplagan av sitt pris; ”Tänk om…”-priset. Priset är en utmärkelse som delas ut till ett särskilt normbrytande hållbarhetsprojekt som bidragit till att flytta branschen i riktning mot klimatmålen. 

– Det är det första hållbarhetspriset inom arkitekturvärlden som värderar den evidensbaserade hållbarheten i främsta rummet och genomlyser dess komplexitet från varje tänkbart håll, dessutom med en helt oberoende avsändare. ACAN och vår jury sitter inte i knäet på någon organisation, företag, person eller politiskt parti och det finns inga vinstintressen.  

– Ska man dela ut ett pris för hållbarhet, så ska man göra det med en intention att gå till botten, den verkliga botten, med hur saker egentligen förhåller sig. För att kunna göra det behöver man ledande experter och en total icke-rädsla för att trampa folk på tårna, och det är precis vad vi erbjuder i och med ”Tänk om…”-priset. Vi har fått en mängd olika intressanta nomineringar från alla möjliga håll och vi ser verkligen fram emot att dela ut priset nu i början av april, säger Henrik Lindholm, ACAN Sverige.

Under våren kommer också ett pågående parallellt projekt tillsammans med Greenpeace Norden att intensifieras där ämnet kretsar kring skogsfrågan och biologisk mångfald. Samtidigt startar ett arbete inför valet i höst. Löpande håller nätverket öppna möten för nya medlemmar en gång i månaden och är aktiva på sociala medier. 

– Vi har många spännande uppslag för framtiden men letar ständigt efter fler idéer och fler engagerade personer. Är man nyfiken på oss eller vill höra mer om vad vi håller på med nu och i framtiden går det jättebra att prata med oss i sociala medier eller maila oss. Vi har även en hemsida – varmt välkomna dit!

Mer info:

Instagram: @acan.sverige

Facebook: ACAN Sverige

Twitter: @AcanSverige

Linkedin: ACAN Sverige

Mail: info@architectscan.se

www.architectscan.se

Henrik Lindholm

22 mar 2022