Fler inredningsarkitekter blir rådgivare för hållbara interiörer

Bodil Perneborn, Linnea Persson och Elsa Eliasson Hallström är tre av inredningsarkitekterna i den andra kullen av HI-coacher, rådgivare för den nya miljömärkningen Hållbar interiör.

I september förra året introducerades den nya miljömärkningen Hållbar interiör. Den bygger på ett antal kriterier som verifierats av det statliga forskningsinstitutet Rise, som också delar ut miljömärkningen. Ett trettiotal aktörer har utvecklat projektet Hållbar interiör som också ger en utbildning för så kallade HI-coacher, rådgivare som kan vägleda kunder under arbetet med miljömärkning av sina lokaler. 

I december 2024 diplomerades den andra kullen HI-coacher. En av dem är inredningsarkitekten Elsa Eliasson Hallström som såg utbildningen som en möjlighet att stärka sin yrkesroll.  

– Det är en självklar del i mitt yrkesutövande att vilja stötta och inspirera till långsiktiga beslut, säger hon.

Elsa Eliasson Hallström tycker att hon under utbildningen har fått en djupare förståelse för HI-märkningens kriterier.

– Det handlar förstås om att återbruka möbler och skapa en helhet som är hållbar över tid, men jag har också fått upp ögonen för aspekter som kanske vanligtvis är utanför ramen för ett inredningsprojekt, men har stor inverkan ur ett helhetsperspektiv, säger Elsa Eliasson Hallström.

Ett av de verktyg som särskilt lyfts fram under utbildningen är Hint, ett digitalt hjälpmedel för insamling av underlag i märkningsprocessen och som ger en bild av en lokals hållbarhetsstatus.

– Det är ett bra verktyg för att hjälpa hyresgäster och hyresvärdar att identifiera sina förbättringsområden. I min roll som inredningsarkitekt och HI-coach kan jag bidra i det arbetet på ett konkret sätt, säger Elsa Eliasson Hallström.

Centrala aspekter i HI-märkningen är att arbeta med befintliga resurser och att skapa kvalitativa, tidlösa interiörer. I arbetet inför ett lokalförändringsprojekt som ska HI-märkas ingår därför en tidig kartläggning av den befintliga interiören. 

– Att ha koll på vad som redan finns gör det lättare att avgöra vad som kan fortsätta användas och vad som kan komma till nytta för någon annan, vilket i sin tur minskar både det egna klimatavtrycket och andras, säger Elsa Eliasson Hallström.

Elsa Eliasson Hallström, Bodil Perneborn och Linnea Persson

Inredningsarkitekterna Bodil Perneborn och Linnea Persson från Kaka arkitekter har också diplomerats som HI-coacher. Under utbildningen tyckte de att de fick en fördjupad förståelse för utmaningarna i att omsätta riktlinjerna i verkligheten.

– Diskussionerna kring de gråzoner som kan uppstå vid hållbarhetsbedömningar blev en ögonöppnare och visade hur HI-märkningen kan användas mer konkret för att styra branschen mot mer långsiktiga och hållbara lösningar, säger Bodil Perneborn.

Linnea Persson lyfter fram vikten av att implementera HI-märkningen tidigt i processen. 

– Om hållbarhet integreras från projektets start kan både beställare och designer fatta mer genomtänkta beslut, och det minskar risken för kostsamma och ohållbara val längre fram, säger hon.

Bodil Perneborn och Linnea Persson vill nu samarbeta med arkitekter, inredningsarkitekter och andra nyckelpersoner för att sprida kunskapen vidare. 

– Vi vill inspirera och motivera organisationer att se långsiktigt på sitt hållbarhetsarbete, snarare än att se det som en punktinsats, säger Bodil Perneborn.

Kort om utbildningen:
HI-coachutbildningen består av 10 block och ger fördjupade kunskaper i Hållbar Interiör. Den sker på plats för att underlätta dialog och möjligheten att skapa nätverk med övriga deltagare, och tar en hel arbetsdag och två halvdagar i anspråk. Därutöver behöver deltagaren avsätta tid för eget arbete i projekt, uppföljnings- och nätverksmöten. Genom föreläsningar och diskussioner ges en grundlig genomgång av HI-märkningens miljökriterier, märkningsprocessen, eget arbete i fallstudier samt uppföljande sammanfattning och utvärdering. Utbildningen riktar sig till personer som ska vägleda en verksamhet i genomförande av HI-märkningen.
 Läs mer