Indicum listar sina tre favoriter från Beckmans examensarbeten

Under slutet av maj visade studenterna på Beckmans designhögskola sina examensarbeten, där allt ifrån skulpturala ljudabsorbenter till ny potential för lerjord visades upp. Studenterna på Form håller en hög nivå, där nytänkande och tillbakablickar blandas på ett spännande sätt. Indicum har valt ut några favoriter där materialen står i centrum.

Pleat av Ida Simma

Ida Simma har skapat ljudabsorbenterna Pleat av 100 % gotländsk ull. Här möts skulptural form och funktion i högsta grad. Vecken fångar upp ljudet och bidrar till en bättre inomhusmiljö samtidigt som det blir en utsmyckning för rummet. Simma vill utforska hur man kan formge en produkt i en kategori som länge designats för att inte synas och i stället göra den till ett statement som får ta plats i rummet. Pleat ser vi passa i exempelvis ett trapphus eller en kontorsmiljö där ljudabsorbenten kommer att tillföra ett intressant formelement.

Foto: Ida Simma

Lergjord av Maria Nyholm

Maria Nyholm har i sitt projekt Lergjord utforskat hur man kan använda lerjord, ett uråldrigt, hållbart och cirkulärt material på nya sätt i interiörer. Den obrända leran har stor potential och Nyholm visar hur den kan användas som exempelvis rumsavskiljare för att skapa rum i rummet. Genom experimenterade av ytbehandlingar, texturer och färger visar Nyholm att en tillbakablick till ett uråldrigt material kan ge oss en blick in i framtiden, där vi jobbar alltmer med hållbara och cirkulära materialval.

Foto: Maria Nyholm

Granland av Simon Mattisson

Simon Mattisson belyser i sitt projekt Granland ett pågående miljöproblem till följd av den globala uppvärmningen. Granbarkborren har invaderat de svenska skogarna och varje år dödas stora mängder granskog. Mattisson använder skadat virke för att tillsammans med resin skapa ett material för 3D-printning. Av materialet skapas skulpturala möbler inspirerade av de mönster granbarkborren gör, ett effektivt sätt att lyfta ett allt större miljöproblem.

Foto: Erik Djurklou

Notering: Samtliga bilder är hämtade från https://konstfack2022.se/

Indicum

31 maj 2022