Hållbar interiör är namnet på en ny holistisk miljömärkning. Therese Löwstedt, inredningsarkitekt och miljöansvarig på Indicum inredningsarkitekter säger att det känns naturligt och på tiden att denna lucka i branschen fylls.
Miljömärkningar för produkter, så som Svanen och Krav, känner de flesta till. Även inom förvaltning och nybyggnation av fastigheter finns flera välkända miljömärkningar som till exempel svenska Miljöbyggnad eller internationella BREEAM och LEED. Däremot har det tidigare saknats en miljömärkning som omfattar hela den invändiga miljön, som tar både återbruk, ytskikt, material, möbelval och energiåtgång i beaktan.
Att återbruka möbler är den enskilt största vinsten för miljön i ett inredningsprojekt, såväl mängden avfall som koldioxidutsläpp minskas. Dessutom är det en stor ekonomisk vinst för kunden. Utöver andelen återbruk innefattar miljömärkningen Hållbar interiör till exempel att trä som används i inredningsprojektet ska vara spårbart och läder vegetabiliskt garvat.
– Det känns självklart att även interiörer, som inte sällan görs om eller renoveras mer frekvent än fastighetens exteriör, också bör ta hänsyn till vår miljö och planet. Och för att varje kund och varje projekt ska kunna använda sig av denna miljömärkning har vi arbetat fram tre olika nivåer; guld, silver och brons. Alla tre nivåer håller en hög lägstanivå och tar hänsyn till planeten, och de är pedagogiskt utformade för att de enkelt ska gå att applicera på ett inredningsprojekt. Det ska inte vara svårt att inreda hållbart, avslutar Therese.
Nya verktyget Hint ska hjälpa inredningsarkitekter arbeta hållbart
Genom projektet Hållbar interiör öppnas nu dörren till plattformen som ska hjälpa hyresgäster och inredningsarkitekter att förstå hållbarhetens olika delar. I det digitala verktyget Hint får du information om en lokal som sedan räknas samman i en preliminär hållbarhetsprognos för byggnadens eller lokalens interiör.