Husarkitekter får pris för inredningsarkitektur – tankar om Guldstolen 2022

Årets vinnare, Kunskapshuset i Gällivare, är en byggnad av hög kvalité - och ett stort plus att man väljer att prioritera gymnasieskolan tycker IA. Men ännu en gång har husarkitekter fått pris för inredningsarkitektur och det sätter fingret på den frågan som vi ständigt brottas med; vilket existensberättigande har inredningsarkitekter i dagens byggande?

Det vi först slås av är att det är husarkitekter som har fått priset för inredningsarkitektur, vilken har skett flera gånger tidigare. Har vi enbart rollen av den som ”fyller ett hus med lösa möbler” eller som det borde vara; den som arbetar med helhetsupplevelsen i en interiör?

Vi ifrågasätter inte priset, det är ett fint projekt, utan ställer oss snarare undrande varför det inte är en inredningsarkitekt som vinner pris? Har det att göra med att vi är för få och det därför blir för litet urval? Är vi inte tillräckligt kompetenta – är husarkitekter bättre rustade för att även arbeta med interiören?

Foto: Anders Bobert, Anna Kristinsdottir

Borde det i så fall inte finnas en uppdelning mellan hus och inredning? Eller borde kriterierna för att få priset skrivas om så att det premierar interiörer där en inredningsarkitekt har arbetat med hela interiören? Vi skulle också önska att det fanns ett hållbarhetsstänk i valet av vinnare. Det kanske finns här men inte förmedlats tydligt, exempelvis är trappan helt i stål, och att man bygger konceptet på gruvnäringen förmedlar inte det.