Hög livskvalitet på liten yta – tre inspirerande kompakta interiörer

Många drömmer om att ha ett hus med oändligt med rum eller en lägenhet vars yta aldrig tar slut, eller kanske en sommarstuga med mycket mark. Det kan givetvis vara frestande - men så finns det också många som bekräftar faktumet att man kan planera och designa smart för att få hög livskvalitet på liten yta. IA:s skribent och inredningsarkitekt Emma Wanner har kikat närmare på tre inredningsarkitektoniska exempel med smart yteffektivitet i fokus.

Som första exempel kikar vi närmare på en lägenhet i Stockholm på 80 kvadratmeter – en inte alltför blygsam yta. Här lyckas man faktiskt utnyttja planytan till fullo. Ett hem med smart design, lekfullt intryck och starka zoner för dess olika funktioner.

Bredvid köket har vi en läshörna som med bara ett litet utstick i jämförelse med köket skapar en privat zon där man kan både umgås eller hålla sig undan medan någon står bredvid i köket.

Med en köksö på hjul finns det möjlighet att skapa mer golvyta vid behov men den fungerar även som ett smart komplement till de väggfasta köksmodulerna. Köksön kan också agera som en mindre formell matplats. Förvaringen är även gjord för både mer lättillgänglighet och för sådant som kanske inte tas fram till vardags.

Vad som är unikt med denna design är hur det använt sig av djup för att skapa karaktär och funktion. Genom illusionen av att väggen är där förvaringen börjar känns inte förvaringsskåpen tunga eller överväldigande. Med den gula färgen fokuserar ögat snarare på de zonerna som också förstorar rummet med dess djup. Vidare är den gula öppningen till resterande delarna av hemmet. Den understryker känslan av en korridor och en uppdelning av hemmets olika huvudzoner.

Vad som från början var en lägenhet från 1920 som inte var helt väloptimerad, blev ett hem där varje kvadratmeter har betydelse. Designad av Lookofsky arkitektur.

Här nedan ser vi ett radhus mitt I Landskrona stad ritat av Elding Oscarson. Tomten är endast 5 meter bred på sammanlagt 75 kvadratmeter och radhuset är cirka 125 kvadratmeter boendeyta. I utrymmet lyckas de få plats med både kök, matplats, vardagsrum, bibliotek, sovrum, badrum, hemmakontor och en takterrass.

Pictures of Townhouse by Åke E:son Lindman (www.lindmanphotography.com)

Arkitekturen är öppen åt alla håll både till gatan och den bakre trädgården vilket skapar en typ av transparens och genomgång, med ett tillägg av ett takfönster. Detta minskar det massiva intrycket av arkitekturen. I samklang med den öppna volymen finns det inga direkta väggar som delar av rummen utan bara ett trappräcke i perforerat stål som släpper in ytterligare ljus och bjuder in till nyfikenhet. Tack vare att de två våningarna är installerade på motsats sida av volymen skapar det en dubbel takhöjd över matplats och vardagsrum.

Samtidigt som interiören är möblerat väldigt öppen så har de lyckats skapa små och personliga hörn. Precis som i exemplet ovan, är majoriteten av förvaringen inbyggd och stör inte de placerade möblerna utan smälter in i arkitekturen. Med en monokrom färgpalett på fast möblemang ger det mer personlighet till deras valda möbler och gör det svårt att se en start och ett stopp på de olika zoner vilket ger känslan av större utrymmen.

Sist kikar vi närmare på en stuga mitt i naturen av Anders Berensson arkitektur. I det här projektet är det fokus på sovrumsdelen som agerar som både utsiktsplats, hemmakontor och sovplats. I fokus är funktion och naturen utanför. Protagonisten i rummet är det cylinderformade utkikstornet med ett takfönster och de olika typerna av fönster delar upp zonerna med både ljus och skiftande form. Samtidigt skapar de upplevelser när man tittar ut genom dem och cylinderformen funkar även som en lätt avdelare där man kan sitta någorlunda för sig själv.

När det kommer till skrivbordet finns det ett hål som agerar som en hörna där man kan titta ut och som armstöd när man använder bänken som är placerad längs hela kortsidan. De mindre hålen på skrivbordet är till för ventilation, organisering av sladdar och pennor och de allra minsta hålen har en charmig funktion som pennvässare. Skrivbordet sträcker sig genom fönstret och förlänger känslan av storleken och ger en plats för växter. En enkel materialpalett skapar kontinuerlighet och uppdelning av exteriör och interiör.

Emma Wanner

25 maj 2022