Han skapar återhämtande konst i offentliga miljöer

Fotografen, konstnären och dekorationsmålaren Mattias Liljeqvist fokuserar i sina verk på det gröna, naturnära och återhämtande. Med sina skogsmotiv får han människor att varva ner i såväl väntrummet hos tandläkaren som på den hektiska arbetsplatsen.

Hej Mattias! Du har arbetat mycket med att få in skog och natur i bland annat offentliga miljöer – varför är det så viktigt att vi får in grön konst just där?

– Hjärnforskaren Isabelle Sjövall skrev i en bok att vi historiskt sett har bott i naturen 99,999% av tiden. Detta har gjort att vi exempelvis ser flest nyanser av färgen grönt. Så på olika sätt känner vi oss lugna och tryggare i miljöer som påminner om naturen. Det finns mycket stress i vår vardag och kanske har vi ett större behov i vardagen än tidigare att motverka den. Där hoppas jag att kunna bidra med min återhämtande konst.

Var finns dina motiv?

– Mina naturmotiv finns t.ex i väntrummet på en tandläkarklinik. Flertalet av besökarna där har sedan kommit till min ateljén och köpt tavlor, de har berättat att de kände sig lugna inför sitt tandläkarbesök när de upplevde naturen genom att titta på mina tavlor. Ett annat exempel är på företaget Unicus som finns på Magnus Ladulåsgatan i Stockholm. De utbildar konsulter och anställer bara personer med autism/Asperger. I sina miljöer kan det vara extra behagligt med naturen i de olika rummen. En hel vägg är gjord med ett stort motiv som dessutom är monterat på ljuddämpande material.

Vad är din relation till färgen grönt? Vad vet vi om färgen och hur den påverkar oss?

– Mina första tio år som konstnär så målade jag ofta motiv på väggar då jag är utbildad dekorationsmålare. Det ingår att blanda färger själv och just färgen grönt är lite extra svår att få till rätt nyans på, förmodligen för att vi är känsligare för om de gröna känns stickig eller obehaglig. Det intressanta var att måla hela väggar i grönt krävde fingertoppskänsla att få nyansen rätt. Men nu när jag arbetar med naturtavlor så är det ovanligt lätt och de har passat i vilken miljö som helst. Det borde bero på att hjärnan uppfattar det som riktiga växer, och att ställa in en stor växt i ett rum blir sällan fel i färg.

Kan konst, inredning och design i sig vara återhämtande?

– Det kan såklart vara olika från person till person och vilken smak eller erfarenhet man har. Värt att nämna är Kultur på recept (KuR) som testas i olika kommuner, den ska vara återhämtande och läkande. Annars så tror jag personligen på harmoni och disharmoni. Jag får ofta höra att mycket konst på sjukhus upplevs som deprimerande och ångestladdad. I vårdande miljöer tror jag att det är extra viktigt att konst och design ger en omfamnande och positiv känsla. All konst kan passa någonstans men inte var som helst.

Hur arbetar du med färg, ljud och ljus i kombination?

– Ljud är väldigt intressant och allt sedan jag började samarbeta med ett stort företag som tillverkar lösningar för att dämpa ljud så har jag fått upp ögonen (eller öronen) får hur mycket det också gör för hur vi mår. Ett kontor med heltäckningsmattor och ljudabsorbenter känns så avslappnande. Vad gäller ljus så föredrar jag naturligt ljus där det går men det finns så fin belysning idag för att skapa rätt atmosfär. Spotlights med solvarmt sken på mina motiv gör det där extra för illusionen. Så det optimala är där färg, ljud och ljus bildar en miljö som man vill stanna länge i. I min egen ateljé/showroom har jag skapat en fin miljö där jag även har skogsdoft och fågelkvitter. Besökarna vill ofta stanna länge och tycker det känns väldigt avslappnade.

Läs mer om Mattias konst:

www.mattiasliljeqvist.com