Att se på färg som ett språk med tusen nyanser

Vi har alla en känslomässig relation till färg. Minnen, reaktioner, vällust, olust, spänning, glädje, lugn – färg kan framkalla så mycket olika emotioner hos oss människor, inte sällan utan att vi kanske ens är medvetna om det. Inredningsarkitekturs skribent Anna Lovehed filosoferar kring begreppet färg och hur mycket kulörer och nyanser betyder för en inredningsarkitekts arbete.

Jag läste en artikel för ett tag sedan där skribenten uttryckte: “att skriva är en koncentrering av tankar”. Fantastiskt fint uttryck! Den filosofiska tolkningen av att skriva passar så bra på hur jag ser på mitt skrivande för inredningsarkitektur framöver.

För – jag kommer att skriva om färg. Vända ut och in på färgspektrum, ifrågasätta och även uttrycka min kärlek till färg. Eller kulör. Vår arbetsterm är ju faktiskt kulör. Ordet kulör känns för mig mjukare än färg och passar bättre ihop med det emotionella spektrat som jag anser att vi kan beröra människor med när vi skapar rumsliga upplevelser med vårt fantastiska verktyg kulör.

Jag är lärare på en visualiseringsutbildning och emellanåt så föreläser jag om koncept, färg och form kopplat till identitet och upplevelse. Jag brukar ställa mina elever frågan: “Vad är det egentligen som får oss att uppleva ett rum eller en plats som härlig och inbjudande, eller kanske rent av, inte alls så trevlig?”

”Varför tyckte jag inte om restaurangen vi besökte förra veckan? Var det för ljudnivån? Eller kanske var ljuset alldeles för starkt?”

Jag älskar att ställa denna fråga, helt enkelt eftersom jag älskar att höra svaren jag får, för de flesta av oss kan relatera en känsla med en färg. En upplevelse. Oftast på ett djupare plan än vi kanske ens förstår innan vi börjar ifrågasätta och fundera på alla varför som faktiskt kan kopplas till färg. Varför hade jag så svårt att koncentrera mig i skolan? Var det för att klassrummet var vitt och kändes kallt och oinspirerande?

Varför tyckte jag inte om restaurangen vi besökte förra veckan? Var det för ljudnivån? Eller kanske var ljuset alldeles för starkt? Eller var det helt enkelt för att jag hade problem med att äta för att färgsättningen utifrån min upplevelse och mina behov var helt fel för att jag skulle känna aptit och ro?

Anna Lovehed arbetar som inredningsarkitekt på Studio Nanok. Foto: Anna Lovehed samt porträttfoto Fotograf: Martin Kiessling

Hur vi tolkar vår omgivning på ett positivt eller negativt sätt utifrån färg är väldigt personligt. Det finns inga rätt och fel. Bara reflektioner över hur just jag påverkas och mår av den färgskala som omfamnar mig. En kulör kan alla ta till sig. Tycka till om eller på olika sätt knyta an till eller känna avstånd till. Kulör kan vi förstå. Kulör kan bestämma. Gå när grön gubbe visas, stanna för röd. Kulör kan skapa historia. Kulör kan berätta. Kulör kan väcka känslor.

Jag tycker att det är alla dessa olika aspekter som gör detta ämne så intressant!

Varför blandar min dotter gärna alla vattenfärgerna när hon målar till en svartbrun sörja och tycker att det blir den perfekta kulören när hon skall måla? Jag antar att hon har en vision, kanske ser hon alla färgerna som en del av något stort. Att de blandas till ett starkt, konkret uttryck istället för en försiktig mjuk kulör som jag som mamma oftast föreslår. Ska du inte göra solen gul, istället för svart? Oftast så tycker hon inte som jag och kanske handlar det för henne mer om ett statement uttryckt i färg. Titta på det jag målar, det är viktigt och det syns!

Som inredningsarkitekter jobbar vi dagligen med kulör. Tycker och känner en massa kring olika färger. Jämför, vrider och vänder. Små små justeringar i toner och uttryck för att hitta rätt – jag skulle rent av vilja påstå att vi är experter på området. Men jobbar vi med kulör? Med färg? Eller är det faktiskt så att om vi stannar upp och tar ett kliv ut för ett bredare perspektiv, snarare kan se att vi arbetar väldigt passionerat och fokuserat med att skapa upplevelser, välmående och de bästa förutsättningar för människor i olika miljöer och sammanhang?

“Inredningsarkitekter arbetar för människors välmående”. Jag tycker det är en fantastisk filosofisk vinkel av hur vi kan se på vårt yrke. Vi arbetar för att skapa positiva upplevelser, en välfungerande vardag och lyckliga människor med hjälp av en härlig mix av färg, form, psykologi, upplevelse och konstruktion.

Kanske är det så, att vi ska se på hur vi arbetar med kulör som ett sätt att visualisera vår välvilja till våra beställare. Med hjälp av färg och alla dess nyanser arbetar vi fram miljöer med fokus – för människors bästa. Vi vet vad som funkar, vilka kulörer som skapar lugn eller dynamik. Vi väger in olika aspekter av behov och utifrån det skapar vi färgpaletter av kulörer och material framtagna med noggrannhet och eftertanke.

Jag vill påstå att färg är vår form av koncentrerad kreativitet, vår välvilja och en stor del av vår professionalitet.Kanske är det så, att vi skall se på kulör, eller färg (vad man nu vill kalla det) som ett språk. Där vi alla kan få uttrycka vår egna dialekt och nyans. Med en krydda filosofi blir kulör ett möjligheternas verktyg för oss inredningsarkitekter. Så, jag tänkte ta mig friheten till att just fortsätta vända ut och in på detta vårt fantastiska verktyg, färg, framöver.

Foto överst på sidan: Mod group Projekt: SPP Pension & Försäkring. Fotograf: Philip McCann

Anna Lovehed

8 apr 2022