“Varje matta är designad för att vara en mittpunkt i rummet”

Ogeborgs nya handtuftade kollektion Tones Art Rug Collection är framtagen i nära samarbete med Toniton och utforskar samspelet mellan kulörer, former och olika nivåer. Bara de allra mest hållbara materialen i form av fin ull, grov viskos från miljöcertifierad odlad eucalyptus och det till 100 % återvunna materialet Econyl har använts.

De handtuftade mattorna lämpar sig som solitärer på väggar och golv, eller i kombination med färgkoordinerad inredning och väggfärg från Toniton’s kulörsystem. Tones art rug collection är framtagen i samarbete mellan Ogeborg och Toniton och designen är skapad av den brittiska konstnären Mabel Dapling. 

Samtliga mattors design är skapad av den brittiska konstnären Mabel Dapling Foto: Ogeborg

Materialet Econyl – ett till hundra procent återvunnet nylonmaterial – tillverkas av plast från exempelvis fiskenät. Econylen går sedan att återanvända igen. 

– Handtuften som teknik är ett mycket flexibelt hantverk som möjliggör en stor variation av olika designuttryck i form av olika ytstrukturer, lugghöjder och material. Tones Art Rug Collection med sina olika uttryck är textila konstverk och passar fint både i offentlig som hemmiljö – dessutom för både vägg och golv, säger Helene Ogeborg, vd på Ogeborg.  

Mattorna kommer i fyra olika storlekar och 4 mönster, varav ett görs i två färgställningar, och har alla en unik design där tanken är att mattan ska vara en mittpunkt i rummet och kunna harmoniera mellan olika färger i rummet, oavsett interiören.