”För att skapa en regenerativ framtid för våra livsmiljöer behöver vi driva radikala förändringsprocesser”

Sveriges Arkitekter arrangerar varje år Arkitekturdagarna tillsammans med Form/Design Center i samarbete med en rad olika organisationer och aktörer. Arkitekturdagen i år är en del av satsningen Malmö in the making. Eventet skapades 2018 för att utveckla mötesplatsen i Malmö och Skåne med syfte att stärka diskussionen om ämnet arkitektur.

Till årets arkitekturdag bjöd Sveriges Arkitekter tillsammans med Form/Design Center in flera djärva aktörer som på olika sätt utmanar gränser och föreställningar inom arkitektur. Under programtemat Boundary bending architecture finner vi en rad utforskande praktiker som samtliga undersöker, utmanar och flyttar gränser för vad arkitektur kan göra och bidra till. 

Foto: Form/Design Center Skåne

Däribland den kritikerrosade tankesmedjan CSAM vars utställning Noisy Neighbours utmanar de rådande planeringsidealens fokus på kortsiktigt ”värdemaximerande”, det experimentella arkitekturkollektivet Raumlabor vars forskningsbaserade och inkluderande design inspirerat arkitekter världen över samt arkitekten och konstnären Sandi Hilals prisvinnande arbete som belyser varför en avkoloniserad praktik är relevant även i ett svenskt sammanhang.

– För att skapa en regenerativ framtid för våra livsmiljöer behöver vi driva radikala förändringsprocesser. Det fordrar att vi samtalar om och jobbar i gränslandet för vad arkitektur och design kan göra. I samverkan med Sveriges Arkitekter blir Arkitekturdagen som format av stor betydelse för att lyfta och konkretisera denna potential, säger Form/Design Centers vd Dorte Bo Bojesen.

Vill du ha mer koll på vad som händer på Form/Design Center i Malmö framåt? Här hittar du hela höstens evenemang och program!

Foton och text: Pressmeddelande om arkitekturdagen