En inredares väg till återbrukat

Att inreda ett kontor, en restaurang eller för den delen ett hotell är många gånger en kreativ process där en som inredare, utöver att möta kundens förfrågan, bör tänka ett extra varv på vem som ska attraheras. Numera är det också självklart att skapa målbilden med ett så litet ekologiskt fotavtryck som möjligt.

För den yngre generationen födda mellan 1980 1985, också kallade ’Millenials’, är medvetenhet om miljö A och O. Undersökningar visar att det till och med är en dealbreaker om den potentiella arbetsplatsen inte implementerar riktlinjer för att främja miljön. Men hur kan ett kontor göras på ett miljösmart, enkelt och snyggt sätt, med fokus på att skapa arbetsro och trivsel?

Foto: Rekomo

Sofie Carlsson arbetar som Key Account Manager på Rekomo tillsammans med Hans Sköld som är tapetsör på samma företag. Tillsammans hjälper de inredningsarkitekter att nå sin vision med återbrukade möbler.

– Många av de möbler vi har fått in är inte äldre än ett par år. Det händer ganska ofta att företag köper in stolar, bord och bänkar för ett specifikt tillfälle, exempelvis ett event, och efter det inte har plats för dem, berättar Sofie Carlsson.

Som inredare kan en fråga sig om det går att skapa enhetlighet med återbrukade möbler, hur moderna dem är och om inte processen tar lite väl lång tid? Särskilt om det skulle innebära att möbler behöver kläs om eller repareras på något sätt. Men svaret är att det är betydligt enklare än vad en kan tro.

– Ordet återbruk kan för vissa föra tankarna till äldre möbler. Men många av de möbler vi köper in har inte mer än något år på nacken. Därför behövs det oftast inte göra någonting med dem, säger Sofie och fortsätter;

– När vi får en förfrågan från en kund kan vi ofta hitta någonting som passar, i både färg, stil, storlek och material. Men det finns också tillfällen när vi har möbler som bara delvis stämmer in på förfrågan – där exempelvis färgen är fel. Att få saker att matcha handlar egentligen bara om visionen, och det är då vår tapetsör Hans kommer in i bilden.

”Det går att förändra mycket med små medel”, Hans, tapetsör. Foto: Rekomo

Hans hjälper inredningsdesigners att nå sin vision genom att tapetsera om, lacka om eller reparera när en möbel är sliten eller behöver förändras för att passa in i ett specifikt koncept.

– Det blir väldigt lyxigt att klä om en möbel i ett fint läder eller specifikt tyg. Det går att förändra så mycket med ganska små medel, och få dem att kännas väldigt exklusiva, berättar Hans.

– Sedan är det ju så att en äldre trästol ofta håller bättre än en ny trästol, då träet förr var mer hållbart än vad det är idag i och med att träden idag inte får växa till sig under lika lång tid som de fick förr. Däremot görs möbler ofta i metall nu för tiden och metall är väldigt hållbart, samtidigt är det en stor miljöbov att producera. Därför är metallmöbler någonting som både kan och bör återvinnas.

”Genom att köpa en återbrukad fåtölj istället för en nyproducerad, besparar man miljön närmare 60 kilo CO2 jämfört med en nytillverkad”

– Utöver träkvaliteten på de äldre möblerna, inger de en helt annan känsla för helheten. Med äldre och återbrukade möbler skapas någonting som känns sällsynt och unikt, och glädjande nog är återbrukat inte bara en trend, utan en nödvändighet som blir allt viktigare och således kommer växa sig starkare med tiden, säger Sofie.

Allt som blir över sparas och används. Foto: Rekomo

Precis som Sofie är inne på, väger vetskapen om att en tar hänsyn till miljön, tungt. Genom att köpa en återbrukad fåtölj istället för en nyproducerad, besparar man miljön närmare 60 kilo CO2 jämfört med en nytillverkad. Väljer en att klä om en återbrukad fåtölj ”kostar” tyget omkring 10 kilo CO2, vilket resulterar i en besparing på ca 50 kilo CO2 i jämförelse med att köpa en ny.

Hans på Rekomo är dessutom noga med att inte slänga överblivet svinn efter att ha klätt om en möbel.

– Svinnet använder jag till att göra kuddar, klä om pallar och allt möjligt. Jag slänger inte någonting utan använder allt som går, berättar han och fortsätter;

– Utöver det lackar jag gärna om möbler som höj- och sänkbara skrivbordsstativ och annat, vilket ger en väldigt liten miljöpåverkan.

En gammal fåtölj blir som ny. Foto: Rekomo

Guide

Så här går kontakten med Rekomo till för dig som inredningsarkitekt:

  1. Inredningsarkitekten hör av sig till Rekomo med en offertförfrågan.
  2. Rekomo återkommer med förslag på möbler som stämmer in på förfrågan. Exempelvis formspråk, mått och stil.
  3. Inredningsarkitekten ber om eventuella förändringar och kommer med förslag på tyger.
  4. När detaljerna är bestämda sätter Hans igång och möbeln levereras mellan 2-4 veckor senare, beroende på volym.