Från tågsäte till sneakers – tygernas förlängda liv

Efter ett liv på pendeltåg, spårvagnar och på bussar kan vem som helst behöva lite lugn och ro. Men för Svenssons textilier är slutet på livet i kollektivtrafiken början på ett andra liv. Som sneakers. Efter ett av de tuffaste uppdrag som tyger kan ha så blir det alltså skor av dem.

esole är ett sneakersmärke som återanvänder tyger från kollektivtrafiken i Stockholm, Malmö och Göteborg för att skapa kicks med tydlig lokalpatriotisk prägel. I Stockholm är det till exempel Lasse Åbergs välkända mönster som pryder de slitstarka tygerna.

Återbruk som affärsidé

Bakom idén och varumärket Resole står Milena och John Pramgård som berättar om hur det började:

– Vi ville göra något själva. Något eget. Något med positiv miljöeffekt. Och eftersom vi båda har ett gediget intresse för skor började vi undersöka vilka återvunna material man skulle kunna använda för att sy sneakers. Så fick vi syn på bussätena här i Malmö där vi bor och tyckte att de hade riktigt fräcka tyger, säger John.

Milena och John tog då kontakt med Skånetrafikens vd och började nysta i om det fanns något sätt att få tag i begagnade tyger. Och responsen från Skånetrafiken var positiv från alla inblandade. Det tog förstås sin tid att tugga sig igenom en del byråkrati, men till slut fick de goda nyheter och godkännande på att återanvända tygerna för nyproduktion av skor och andra accessoarer.

Del av en rörelse

John och Milena har hittat partners som kan ta hand om och tvätta de använda tygerna och en skotillverkare i Portugal som syr skorna. Nu rullar det på, och sedan en tid tillbaka finns det även Stockholms- och Göteborgsvarianter att köpa. Och det är stora delar av tygerna som går att använda.

– Vi kan inte använda bitar som är för nerklottrade, trasiga, eller de som har tuggummi som inte går bort. Men en stor del av varje säte kan användas. Tygerna har väldigt bra slitstyrka! fortsätter John.

Nu är duon en del av en världsomspännande hållbarhetsrörelse. Till skaran hör allt ifrån globala märken som Nike, Adidas och Reebok som återanvänder allt ifrån plast i haven till rester och spill från sina egna fabriksgolv till mer obskyra varianter och varumärken som gör sneakers av återbrukade cementpåsar och fiskenät.

Förlängt liv

Resoles arbete och initiativ står som exempel på en oväntad effekt av Svenssons hållbarhetsperspektiv.

– När vi designar och tillverkar våra vävar är ambitionen att de ska kunna brukas i många år. Därför blir vi extra stolta när de kan leva ännu längre, säger Annika Svedberg på Ludvig Svensson.

Svenssons tyger är miljöcertifierade och innehåller till exempel inte de bromerade flamskyddsmedel som ingår i många andra textilier, särskilt vanligt för användning i offentliga kommunikationer. Skönt att veta när man åker pendeltåg, eller stoppar ner fötterna i ett par sneakers med det omisskännliga Stockholmsmotivet.

Ludvig Svensson

28 Feb 2020

#återbruk #sneakernews