”Dags för inredningsarkitekterna att skala upp”

I get it - lokalpolitiker på landets olika stadsbyggnadskontor vill göra intryck, de vill trycka upp banderoller med makalösa renderingar om vad som lovas invånarna. Riv först, sätt upp en banderoll och låt tid och budget skena verkar ha varit tillräckligt för att beslutsmakarna skall anses som handlingskraftiga. Vi inredningsarkitekter kan inte vara passiva utan måste vara drivande i det skifte som måste ske, debatterar masterstudenten Julia Niklasson.

Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder och visst har det börjat hända saker. Plötsligt verkar polletten att ha trillat ner – våra resurser är inte ändlösa. I ärlighetens namn drivs utvecklingen snarare på av en annalkande lågkonjunktur än idealism, men faktum kvarstår: Vi har helt enkelt inte råd att bygga mer storslagna bostadsrätter som ingen har råd att bo i och luftiga skyskrapor för folk som ändå jobbar hemifrån. Detta samtidigt som konsulter efter gamla tiders lagar och ideal dömer ut befintliga byggnader som fallfärdiga. I get it – lokalpolitiker på landets olika stadsbyggnadskontor vill göra intryck, de vill trycka upp banderoller med makalösa renderingar om vad som lovas invånarna. Riv först, sätt upp en banderoll och låt tid och budget skena verkar ha varit tillräckligt för att beslutsmakarna skall anses som handlingskraftiga.

Vi inredningsarkitekter kan inte vara passiva utan måste vara drivande i det skifte som måste ske. För det måste ske och det kommer att ske, det sker redan nu. Det redan byggda. Smaka på meningen. En ny mening som nu används för att beskriva det vi tidigare ansåg vara uttjänt, fallfärdigt, förfulande, dock ruvande på attraktiv mark.

Vilka är utbildade att designa inom ramen och väggarna för det redan byggda? Vilka är ständigt upptagna med att vrida sig i 360 grader för att få den där bärande pelaren att samspela med den mänskliga skalan? Att få det på pappret att faktiskt möta sina brukare?

Det är dags att inredningsarkitekten eller ”experten på det redan byggda” söker anställning på stadsbyggnadskontor och skalar upp. Det är även hög tid för stadsplanerare, ingenjörer och husarkitekter att bjuda in inredningsarkitekten i det initiala skedet om vi på riktigt vill värna om det redan byggda. Det finns en hel kår som inte sysslar med annat och det vi gör måste få börja sätta agendan i högre grad.

Text: Julia Niklasson, masterstudent på HDK

Sofia Hermansson

3 mar 2023