Vinnare Guldstolen 2018

På arkitekturgalan korades samtliga vinnare av årets stora arkitekturpriser. Kasper Sahlinpriset gick till en privatbostad och även Guldstolen tilldelades ett bostadsprojekt.

Av tre nominerade återstod ett projekt efter gårdagskvällens arkitekturgala i Konserthuset i Stockholm. Vinnaren av inredningsarkitekturpriset Guldstolen blev i år Biblioteket No 5, ett bostadsprojekt i centrala Stockholm. Inredningsarkitektur.se frågade en av de ansvariga arkitekterna, Konrad Milton hur det kändes att få priset.

– Det här känns väldigt roligt. Utmaningen med projektet låg till stor del i att väldigt mycket av byggnaden var borta och vi hade därför inte den ursprungliga karaktären av huset att förhålla oss till. Hade vi arbetat själva med huset skulle vi antagligen gjort som vanligt, tittat på originalritningar och sen anpassat ombyggnationen till dessa men eftersom vi jobbade tillsammans med Mats Theselius fick projektet ett eget nytt formspråk. Mats är bra på att gå sin egen väg, med hans influens skapade vi tillsammans nånting nytt.

Team

Ansvarig arkitekt: Jägnefält Milton i samarbete med Mats Theselius: Mats Theselius, designer, arkitekt SAR/MSA Konrad Milton, arkitekt MSA Carl Jägnefält, Rolf Alexander, marknadschef.
Beställare: Glommen & Lindberg: Rolf Alexander, marknadschef, Anders Silfverhjelm, projektutvecklare.
Övriga arkitekter: arkitekt SAR/MSA Åsa Esséen, Saga Rudehill Olcén, Gustav Toftgaard, John Moström, arkitekt MSA Sara Patriksson.

Konrad Milton, arkitekt på Jägnefält Milton

Juryns motivering

Guldstolens vinnare påminner oss om att inlevelse i miljö och omsorg om detaljer ger livskvalitet som kommer många generationer tillgodo. Inredningsarkitekturen präglas av tillit mellan beställare och arkitekt, förståelse för de boendes vardag liksom förmågan att berätta historien vidare genom hundra år av skråmor och poesi, patina och guldkant, alldagligt och unikt.

Biblioteket No 5. Foto Henrik Nero

Om juryn

Pristagare utses av en jury, bestående av fem ledamöter, utsedda av Sveriges Arkitekters akademi för inredningsarkitektur. Juryn ska bestå av tre inredningsarkitekter/arkitekter (varav minst två med inredningsarkitektkompetens), en konstnär och en journalist.

Årets jury består av arkitekt SAR/MSA Fredric Benesch, arkitekt MSA och journalist Malin Zimm, arkitekt SIR/MSA Anna Harbom, konstnär Mikael Pauli, arkitekt SIR/MSA Molly Möller. Jurysekreterare är Ina Flygare, grafisk formgivare på Sveriges Arkitekter.

Amanda Ostwald

2 mar 2019