Utställningen Plastic perspectives öppnar den 15 februari på Form design center i Malmö. Foto: Sanna Lindberg
Plast, konsthantverk och kvinnohistoria
En utställning om plast på Form design center, dialoger med konsten på Röhsska och en möjlighet att skriva in kvinnor i historien. Läs veckans tips från IA.
Överkonsumtion, fossila råvaror och nedskräpning. Det är tankar som materialet plast ofta väcker, enligt initiativtagarna till utställningen Plastic perspectives på Form design center i Malmö. Utställningen undersöker, genom design, konst och arkitektur, plastens möjligheter och roll i vårt moderna samhälle. Den frågar också hur vi kan förändra vår syn på plast, från något fult som ofta slängs, till ett material som kan förädlas med hantverksmässiga metoder, återbrukas och återvinnas, och bli till objekt värda att bevara. Tio formutövare närmar sig i utställningen aktuell forskning genom olika metoder och uttryck.
Utställare: Andréason och Leibel, Sogol Baghban, Melissa Ciardullo, Ebba Lindgren, Johan Löfgren, Pontus Johansson, Gabriel Stuart, The Ninevites design studio och Collaborative platform samt Kajsa Willner. Utställningsformgivare och curator: Julia Hertzman, Formprocess. Utställningsproduktion: Noomi Egan, Julia Hertzman och Anna Gudmundsdottir. 15 februari – 13 april
Konsthantverksstudenter vid HDK-Valand går i utställningen Föränderligt konstverk i dialog med objekt ur den nya basutställningen Designhistorier på Röhsska i Göteborg, och dess tematiskt avgränsade del Förändring, som handlar om hur design och konsthantverk används för att kommentera och kritisera samhället. Studenterna som gjort varsitt gestaltningsprojekt är: Louise Appelquist, Viola Jacobsson, Fanny Petersson, Ellen Rosensson, Cassandra Söderström, Felicia Vilensten, Ebba Lundell, Nina Kraul Maegaard Nielsen, Tyra Rhedin, Ida Scheel Ingemann, Hanna Sundbom, Lina Tivemark, Kajsa Johnsson, Ester Eriksson, Anna Richelsen, Zam Stork och Taran Sörvoll. 18 februari – 2 mars i Super Ö, en studio för samarbeten på Röhsska museet som undersöker fler perspektiv på design.
Tycker du att en kvinnlig inredningsarkitekt bör gå till historien? Då kan du nominera till det digitala museet Stockholms kvinnohistoriska som tillsammans med Stockholms länsmuseum driver projektet Hyllmeter, som är en del av projektet Arkivism, en satsning för att hitta, lyfta och bevara kvinnors berättelser i arkiven, och att minska jämställdhetsglappet i Sveriges arkiv. Personer, grupper och händelser som har koppling till Stockholms län och har påverkat vår tid kan nomineras. I november, på Arkivens dag, placeras materialet i länsmuseets arkiv och blir en del av den gemensamma kvinnohistorien. Nominera senast den 20 februari.