Pussel av unik formvärld

Kassar och lådor fyllda av möbeldelar och några skisser, men inga ritningar, är utgångspunkten när inredningsarkitekten John Funkquist och designer Joakim Zickert bygger vidare på konstsnickaren Thomas Temtes formgivning. Nu visas färdiga och ofärdiga möbler på Projektrum Augsburg i Hagsätra i Stockholm.

– Det är varken kopior eller tolkningar, vi jobbar vidare på de delar som Thomas Temte lämnade efter sig och försöker sätta oss in hans fascinerande formvärld, säger inredningsarkitekten John Funkquist under en visning av verksamheten i verkstaden Projektrum Augsburg i april.

Första gången som John Funkquist kom i kontakt med Thomas Temtes verk var när han besökte den lada där Temtes samling av möbeldelar, virke, maskiner och träintarsia förvarats efter hans död 2016. Tillsammans med flera andra inredningsarkitekter och formgivare inventerade han materialet. Resultatet blev 2022 en utställning fokuserad på maskinerna och Temptes arbete med intarsia.

Men John Funkquist och Joakim Zickert kunde inte släppa tankarna på den potential som fanns i den unika formproduktion de hittat. De kontaktade familjen som förvaltade Temtes arv i sin lada, bad att få arbeta vidare på det, och flyttade sedan materialet till Projektrum Augsburg i Hagsätra där de har sin verkstad. Sedan dess har de arbetat vidare på Thomas Temtes möbler.

– Vi ville realisera hans idéer och lämna det vidare som ett bidrag till möbelkonsten. Det blev som att lägga ett stort komplicerat pussel av alla delar vi hittade och det lilla som fanns skrivet i kataloger och online, säger John Funkquist.

John Funkquist och Joakim Zickert har tagit många egna beslut i färdigställandet av Thomas Temtes möbler, som hur flätningen ska göras och olika delar mötas. Foto: Nina Gunne

De förvånades över hur många av möblerna som var ofärdiga, och de har ännu inte riktigt förstått varför. Men de upptäckte också en unik hantverksskicklighet. Till vissa möbler fanns bara ett fåtal delar, för ett bord fanns till exempel bara benen. John Funkquist och Joakim Zickert har formgett och tillverkat en ny bordsskiva i sin egen tolkning av Temtes möbelformgivning. Då har de satt sig in i hans hantverk och konstruktionsteknik, som bland annat handlar om att slå i dymlingar av trä för konstruktionen, i stället för att använda lim.

– Vi har fått ta många egna beslut också när alla delar fanns, bland annat om hur kanter ska avslutas och delarna ska mötas, hur dymlingarna ska sitta och hur träets ska ytbehandlas, säger John Funkquist.

Thomas Temte använde dymlingar, fyrkantiga träplugg som slås in i runda hål, för att fästa samman delar, något som John Funkquist och Joakim Zickert har tagit med sig. Foto: Nina Gunne

John Funkquist är inredningsarkitekt och adjunkt på Konstfack, där han ansvarar för träverkstaden, och har också en bakgrund som student och adjunkt på Malmstens. Han anser att det finns stora pedagogiska poänger med att studera tidigare formgivares arbeten och att gå i någons fotspår, som han och Joakim Zickert nu har gjort.

– Vi har knutit an till det material vi studerar men också lagt till mycket av oss själva i arbetet, säger John Funkquist.

Han kände själv inte till Thomas Temte när han först kom i kontakt med materialet i ladan, men säger att Temte var känd i vissa designkretsar under 1980-talet. Han inspirerades delvis av den egyptiska möbelkonsten och studerade till exempel Tutankhamons tronstol.

– Den influensen syns tydligt i Temtes övriga möbler, säger John Funkquist.

Ett led i att föra möbelarvet vidare och sprida kunskap om formgivaren var den bok som gavs ut i samband med den förra utställningen för tre år sen, Thomas Temte – ett eget universitet, av Otsium books. I samband med visningen av den aktuella möbelproduktionen släpptes en mindre publikation av samma förlag med text av inredningsarkitekten Andreas Nobel. I början av juni ska färdiga möbler läggas ut på en temauktion på Stockholms Auktionsverk. Visning av verksamheten i Projektrum Augsburg sker efter bokning. I början av juni ska färdiga möbler läggas ut på en temauktion på Stockholms Auktionsverk. Visning av verksamheten i Projektrum Augsburg sker efter bokning.

Nina Gunne

13 apr 2025