Eyecatchers – här för att stanna?

Fenomenet eyecatcher har gjort karriär i inredningsvärlden under de senaste seklen. I och för sig svämmade det rumsliga idealet under 1700-talet bokstavligt talat över av eyecatchers, men då var det ingen som kallade nåt i sitt hem för det. Vad har hänt sedan dess fram till nu och hur har 2019 års eyecatchers i inredning sett ut?

Eyecatcher, ett vanligt uttryck i inredningvärlden, får sin mening när man översätter det till svenskans blickfång, något som fångar ögats uppmärksamhet. Det engelska uttrycket har fått representera inredningens pricken över i, dess yttersta identitet. Objektet eller installationen med makten att lyfta inredningen från ok till intressant och från slätstruken till nyskapande. En lyckad eyecatcher väcker frågor och manar till samtal samt gör en plats ihågkommen.

Pillar Candle från Hay, design Lex Pott

I 1700-talets Europa var eyecatchers inget begrepp man nödvändigtvis använde sig av. I mängden svulstig dekoration, sammetsgardiner, stuckaturer och guldbelagda stolsryggar som utgjorde de rådande idealen var allt, eller inget, blickfång. Intrycken svämmade över och smetades ihop. Under 1800-talet kickade industrialismen igång. Med den epoken kom funktionalismen och en mer sparsmakad stil som skalade av rummen och som mångt och mycket präglar oss idag. I det hav av likformade kontorsstolar och standardiserade kontorsplanlösningar vi rör oss igenom idag är det kanske inte konstigt att det uppstår ett behov av en skapad variation som kan ge fantasin näring. Vi har letat igenom nutidens utbud och hittat några av 2019 års rumsliga smycken.

En produkt som utvecklats till mer än bara sin basfunktion är ljudabsorbenten Combo Deluxe, designad av Pia Wallén. Absorbentens fästen har förstorats upp och bildar väl tilltagna silversaccenter. En annars slätstruken och funktionell produkt hänger nu som ett smycke rakt ifrån taket. Även nyheten Soundsticks från Offecct, formgiven av Andrea Ruggiero utgörs av pendlade ljudabsorbenter. Soundsticks skiljer sig från den gängse uppfattningen om hur en ljudabsorbent ska se ut då den i form av flera, cylindriska pinnar är tänkta att skapa ett hängande kluster med möjligheten att bilda färgglada pendlade rum i rummet.

Ogeborgs samarbete med Note Design Studio resulterade i Napa, en eyecatcher-kollektion av mattor. De är som smycken i sig och presenteras därefter: Ogeborg har valt att inte fotografera någon av mattorna traditionellt liggandes platt på golvet. Istället påminner mattans set-design om något värdefullt som ska exponeras. Som avslutande exempel lyfter vi som sista nyhet 2019, nu när året nästan är slut, stearinljusen Pillar Candle från Danska Hay. De är allt annat än blygsamma, stämningshöjande komplement till en inredning. Istället är de färgstarka, modiga och vill stå i mitten med all uppmärksamhet.

Soundsticks av Andrea Ruggiero

Är eyecatchen här för att stanna eller kommer pendeln så småningom att falla tillbaka till svulstig 1800-tals-rockoko? Har dessa inredningsinslag fått en större betydelse i tider av minimalistiska, monokroma rum? Hur påverkar det hipstriga vurmandet för hantverket denna tendens? Är det klimatångesten som gör att vi satsar allt på detaljerna eller är det den annalkande lågkonjunkturen som påverkar oss i denna riktning? Oavsett anledning kan vi förhoppningsvis fortsätta att uppskatta variationen i vardagen och inredningen. Kanske är det till och med dags att vi börjar använda ”blickfång” istället för ”eyecatcher”, för efter att ha skrivit det om och om igen känns svengelskan klumpig och eyecatchers lär vi få fortsätta att rita in i projekten ett bra tag fram över.

Amanda Ostwald

27 sep 2019