”Din utbildning spelar en central roll i rekryteringssammanhang”

Att väga in vilka möjligheter som finns och vilka arbetsplatser man vill jobba på när utbildningen är avslutad är viktigt att tänka på för den som vill studera till inredningsarkitekt idag. Det menar Kristin Östberg på Indicum inredningsarkitekter, som också avråder från kostsamma korta onlineutbildningar.

– Vi anställer enbart personer som har gått på universitet eller högskola och läst inredningsarkitektur på till exempel Konstfack eller HDK, men finns också liknande utbildningar i våra grannländer. Utbildningen spelar en väldigt stor roll i rekryteringssammanhang, av olika anledningar. En anledning för oss är att vi jobbar mycket med offentlig upphandling; och då finns det nästan alltid krav på inredningsarkitekter som ska offereras – de ska ha gått en formell utbildning och ha en yrkestitel från Sveriges Arkitekter eller liknande. En annan anledning är ju kompetensmässigt: vi anställer enbart utbildade inredningsarkitekter helt enkelt.

I dag ställs det också otroligt höga krav på arkitekten i sin yrkesroll i allt från detaljerad kunskap om hållbarhet, planering av lokaler, ergonomi, möbeldesign, akustik och belysning.

– Jag skulle snarare önska att det fanns specialiseringsutbildning som inredningsarkitekter kan gå inom olika området. Det skulle kunna vara inom hållbarhet, projektledning, eller kanske inom designtekniker. Gärna en fördjupning på något år. När det gäller korta onlineutbildningar –  snabbkurser som lovar mycket men håller tunt – se upp med det! Det kostar mycket och det leder inte till jobb. En kort och dyr onlinekurs har svårt att mäta sig med en femårig utbildning. Därför rekommenderar jag inte det.