Så akustiksäkrar du hemmakontoret

Folkhälsomyndighetens råd om att arbeta hemifrån har nyligen förlängts. Allt fler företag och arbetsgivare erbjuder dessutom medarbetare att jobba hemifrån på lång sikt. Detta ställer förstås krav på en god hemarbetsplats, inte minst ur ett akustiskt perspektiv. IA har tipsen för en god ljudmiljö, hemma.

IA har tidigare skrivit om hur akustiken påverkar prestationen och att störande ljud kan orsaka stress, trötthet och koncentrationssvårigheter. Nu är frågan hur hemmakontoret kan förbättras ur ett akustiskt perspektiv.

Så färdas ljud

För att förstå hur man bäst stoppar ljud behöver man först förstå sig på det. Ljud med väldigt höga frekvenser och som kan påträffas i hemmamiljö, som fåglar och syrsor, stoppas enklare än ljud med låga frekvenser som motorcyklar och bashögtalare. De senare behöver alltså en större insats för att inte upplevas störande.

Isolerande och absorberande skärmar

Ett effektivt sätt att stoppa ljud från att sprida sig i ett rum är att använda fristående ljudabsorbenter som har både isolerande och absorberande funktion. Detta går att uppnå genom att använda en absorbent som har en fast kärna av exempelvis MDF, med absorberande material om vardera sidan. På detta sätt kan absorbenten både isolera och absorbera ljudet, en ytterligare effekt är att när ljudet studsar på den fasta kärnan så färdas ljudet tillbaka genom absorbenten igen, vilket ger ökad absorptionseffekt.

Ljudabsorbenten bör placeras så nära ljudkällan som möjligt för att förhindra att ljudvågorna studsar ut i rummet. Väggabsorbenter ska monteras i en vinkelrät placering som snabbast stoppar ljudvågorna, istället för att placera dem i motsatta väggar.

Redo för videosamtal?

För att uppnå ett behagligt ljud i hemmakontoret kan man med enkla medel inreda med flera olika absorbenter utspridda i rummet. De flesta har redan en bra grund – innertak och matta – att bygga vidare på.

Kompletterar man med några väggabsorbenter skapas behaglig akustik i hela rummet. Adderar man dessutom bordsskärmar på arbetsytan får man ytterligare ljudabsorption och förbättrar den enskilda arbetsplatsen avsevärt.

Bordsskärmarna Focus från Zilenzio av Note Design Studio.

Ett annat alternativ, kanske för den som spenderar långa dagar i hemmakontoret, är att installera ljudabsorberande arbetsbås med skärmar på tre sidor om arbetsytan.

Arbetsplatslösningen Limbus Concept från Glimakra of Sweden.

När du är klar med att inreda ditt hemmakontor kan du enkelt mäta efterklangstiden (ekot). Det gör du enklast genom att klappa hårt och räkna hur länge det dröjer innan ekot helt försvunnit. Det finns givetvis också digitala verktyg och appar för att underlätta mätningen. I ett öppet landskap bör efterklangstiden ligga mellan 0,4 – 0,6 sekunder. 

Rum i rummet

Golvskärmar är ett utmärkt sätt att skapa rum i rummet och skärma av arbetsplatsen från andra funktioner i hemmet. Har man gott om plats och högt i tak kanske en egen liten arbetsstation är aktuellt. Tänk på att de ska ha en kärna av MDF och att de ska placeras där man upplever att det störande ljudet kommer ifrån. Exempelvis vid ett fönster om det kommer buller utifrån.

Glimakra of Sweden

15 Sep 2020