”Osolidariskt tänkande i branschen vad gäller mässor”

Idag öppnar Stockholm Furniture Fair - världens ledande mötesplats för skandinavisk design. I år är dessutom första året efter pandemin då mässan har möjlighet att äga rum fysiskt. Men hur viktig är mässan för producenter och utställare idag - finns det ett före och ett efter pandemin? IA tar pulsen på möbelföretaget Blå Stations CEO Johan Lindau om tankar kring medverkan på mässan och framtidsspaningar.

Johan Lindau, Blå Station

Hej Johan Lindau, ägare av Blå station! Ni kommer att ställa ut på årets mässa – vad är dina tankar som utställare kring att medverka? 

Inom möbelbranschen där vi har tredimensionella produkter som vi vill visa fram, och där man som kund kan göra sig bekant med den fysiska kvalitén på mässor och utställningar, så är mässor en otroligt viktig plats. Det är lätt att lova guld och gröna skogar digitalt. Men kommer man aldrig i fysisk kontakt med produkter så kan man lätt bli besviken. De fysiska mässorna är dessutom en fantastisk mötesplats! 

Vad tänker du om mässan sett ur ett pandemiperspektiv, har du upplevt att något förändrats efter pandemin och i så fall vad? 

Det tycker jag. Innan pandemin upplevde jag bland svenska företag att det fanns en groende nyfikenhet på att våga sig ut i världen på andra internationella mässor. Sedan hände pandemin, och nu vill många inte längre ställa ut då man ser det som en kostnad i stället för en investering. Det gör mig otroligt besviken på branschen. 

Satsar på showroom istället men vill åka snålskjuts för att få ta del av mässans besökare

Många kollegor satsar på showroomet i stället och det tycker jag är osolidariskt, då deras förhoppning och ambition, är att de skall få ta del av den investering andra företag gör för att få besökare till mässan. Vi som är på plats på mässor kommer att ha dörren öppen för att träffa nya kunder, de andra satsar på att ha kvar sina gamla kunder 

Framtidsspaning om mässan? 

Jag är orolig för mässans framtid, jag hoppas att de som inte deltar kommer tillbaka till nästa år för att de märkt att de missat något. Okunskapen om mässan och mässans historia är flagrant – det kommer så många viktigare beställare dit, varför missa en sådan chans? Jag tror att det är en kombination av att se om sitt eget hus och brist på kunskap. Det är väldigt självklart för oss att medverka, vi är ett väletablerat varumärke, och det blir du inte genom att sitta på rumpan, utan genom synas och ha uthållighet. Att berätta en story, det gör vi på plats!