De nya rimliga möbelmässorna

Designstudion Navet har besökt Supersalone/Fuorisalone och Stockholm Creative Edition som nyligen avslutats i Italien och Sverige. Går designbranschen en helt rimlig framtid till mötes? Här är Navets analys.

Då vi på Navet råkar vara baserade i Stockholm och Milano, och det råkar ha formats alternativa designveckor strax efter varandra på båda platserna, har vi givetvis besökt dem och jämfört dem. Många, liksom vi själva, satsade stort våren 2019 och har sedan dess levt lite på sparlåga. Är det en slump att det kommer nya alternativa designveckor hösten 2021 eller är det designvärldens version av en maskros som tränger sig upp ur asfalt eller en vårsol som till slut smälter den sista snön? Vi har identifierat en trend där ledordet är lagom, vilket vi exemplifierar med rubrikerna Befintliga projekt, Småskaligt och hantverk samt Socialt.

Befintliga projekt

Många visade existerande eller sedan tidigare påbörjade projekt i nya skepnader, nya kombinationer och konstellationer. Safe, å ena sidan, men rimligt å andra sidan att redan i ett tidigt skede arbeta hållbart: inte bara material- och miljömässigt, utan också hållbart ur ett ekonomiskt långsiktigt perspektiv. 

På ”A stage” i gamla arkitektskolan i Stockholm visade ett antal formgivare, samlade av Margot Barolo som ligger bakom bakom formstafett-initiativet The Kinship Method, delvis tidigare visade möbler och objekt med alternativa designmetoder som den gemensamma nämnaren.

The Kinship Method undersöker alternativa designmetoder som formstafett. Här utställningen på A-House.

Vi gillar Jenny Nordbergs poetiska ”The Ghost” – en doft, tappad på flaska, tillägnad Johnny Ståhl. Johnny är den (fiktiva?) assistenten anställd av Jenny som alltid lyckas få snabba och hjälpsamma svar på de mejl han skickar till producenter och underleverantörer av olika slag, men som aldrig har påträffats fysiskt och inte heller går att nå via telefon.

The Ghost av Jenny Nordberg.

Ett annat fint projekt är Frida Fröderbergs examensarbete från Beckmans Designhögskola: en hyllning till Orkesterstolen av Sven Markelius som hon bokstavligen transformerat till en nätt soffa genom att dekonstruera två exemplar av stolen för att sedan återmontera dessa med ett tillägg av en sits och ett ryggstöd.

Frida Fröderbergs examensarbete, en fortsättning på Sven Markelius Orkesterstol formgiven för Helsingborgs konserthus på 1930-talet.

I Milano stötte vi på Tekla (@teklan) Severin för att kika på hennes samarbete med Very Simple Kitchen där hon har färgsatt redan existerande produkter, men med nyutvecklade bänkskivor i randig sammanfogad marmor.

Hem Milano var ett av få svenska företag representerade med sin återskapade utställning/pop up showroom Hem Gallery & Garden där de visade upp sin befintliga kollektion med endast ett fåtal nya inslag. Rimligt.

Småskaligt och hantverksmässigt

Andra visade projekt i mindre skala, lagom för att hinna se och ta in, ifrågasätta och förstå. 

The New Era Magazine visade konstobjekt och arkitektur porträtterade i tidigare nummer i ett galleri med liten golvyta och högt i tak, under rubriken Printed Matter. Bland annat visades Mattias Selldens möbelliknande skulpturer, där träets råa, obehandlade struktur getts nästan porslinslika egenskaper.

Lik, men ändå väsensskild, är norska Henrik Ødegaards silkeslena bokhylla ”Raw Pine” där varje träbits individuella egenskaper fått bestämma hyllans slutgiltiga form.

Studio Pepe hade arbetat tillsammans med Mohd för att ge deras nya showroom i Milano en karaktär av paradisträdgård. Med enkla medel, som växter och levande fjärilar som flög runt i rummet, erbjöd konceptet Botanica Collectiva mycket karaktär till en lagom insats.

Ignacio Subías Albert visade minutiöst utförda konstgräsmattor, helt i plast. Poetiskt och vackert, men svårförmedlat.

Ignacio Subías Alberts öververkliga konstgräsmattor.

Socialt

Också i termer av event var båda mässorna lagom. Det gavs tid för reflektion, utställningarna kunde beskådas i lugn och ro utan trängsel och människorna hade tid för riktiga samtal. Självaste Bar Basso – i normala fall motsatsen till allt rimligt eller lagom – visade en liten kollektion keramik av Omar Sosa för Raawii i finstämda mättade färger och geometriska former. Och ja, det var fullt med folk. Men på ett rimligt vis.

Omar Sosas keramik för Raawii. Foto: David Lurasch

Vår analys är att båda designveckorna var en kombination av trevande och beslutsamma, men gemensamt för de båda är en ny rimlighet. Ett lagom som genomsyrade de båda evenemangen. 

Alla bilder är tagna av Navet där inget annat anges.