Konst- och designskolan förstörde studenternas verk – ”Allt är förlorat”

Royal Collage of Art i London har hamnat i medialt blåsväder efter en så kallad ”vårstädning” inför nya terminens start. Snarare en radikal rensning som eliminerade flera års ovärderligt arbete, research och material, rapporterar the Guardian.

Farvash är en av studenterna vid mastersprogrammet Contemporary Art, Critical Practise vid RCA som, som på grund av pandemin, inte kunnat delta i undervisning på över ett år och därmed inte heller haft möjlighet att samla ihop sina saker från den studio hon blivit tilldelad på skolan. När Storbritanniens lockdowns trädde i kraft ställdes studenternas slututställning in och all access till skolan drogs in. Arbete fick ske hemifrån, meddelande skolan, och utländska studenter fick lämna landet. I samband med iordningställandet inför nästa årskull mastersstudenter ombads Farvash och hennes kursare att hämta ut sina grejer för att ge plats, men för henne och flera andra utlandsstudenter var det omöjligt. Skolan meddelande då att deras saker hade packats ner, för upphämtning när restriktionerna tillät resande.

Studenternas studios packades respektlöst och oförsiktigt ned i omärkta kartonger.

I september förra året hittade Farvash en lucka i flygrestriktionerna och bestämde sig för att åka till skolan och hämta upp ett verk hon skulle visa på Fringe-festivalen. Det var då hon upptäckte kaoset:

– Allas personliga saker, konstverk och material från våra studios var respektlöst och brutalt nedkastat i lådor utan märkningar. Jag fick gå igenom alla för att hitta mina saker och verket jag kom för att hämta hade gått sönder, berättar Farvash.

Då tar Farvash fram telefonen och dokumenterar det hon ser för att dela med sig av händelsen med övriga utlandsstudenter som ännu inte kommit tillbaka in i landet. Det var en stillsam uppgivenhet och maktlöshet som spred sig i gruppen, berättar Farvash. Själv orkade hon inte göra något alls, bara tanken på all tid och pengar som gått förlorade var för mycket att hantera.

– På något sätt spred sig mina bilder till the Guardian som ringde upp mig och frågade om en intervju eftersom jag hade dokumenterat allt så väl före och efter, och precis vad som gått förlorat, säger hon.

RCA svarar i the Guardians artikel att de erbjuder studenterna kompensation för materialet som gått förlorat, men med ”sinnessjuka” bevisningskrav lägger Farvash till och säger:

– De har inte gjort någonting. Inte ens tagit ansvar för att de tagit sönder våra grejer.

“In a hollow place there is a…” framfört på Science Museum, 2019, Le Grand K

Efter att nyheten spridit sig även i de engelska medierna ArtNet och Dazed har studentgruppen blivit kontaktade av två pro-bono advokater som ska föra deras talan framåt. Skolan får det att låta som att det är några få studenter som drabbats, men det rör sig i själva verket om runt 130 personer som fyllt i en klagan till skolan och enligt Farvash är det fler som inte ”orkat” på grund av stress och uppgivenhet.

Farvash är en research-baserad konstnär som haft utställningar och performances på bland annat Fringe (2020), Misschiefs (2020), Science Museum London (2019), Liverpool biennale (2018), Gather festival (2018), Färgfabiken (2017)

Frida Prime

29 maj 2021