Greenhouse – där det vilda tar för sig och får växa nyfiket, modigt och idérikt

Nu har Stockholm Furniture & Light Fair öppnat upp för ansökan till Greenhouse 2021. Greenhouse är ett av Stockholm Furniture & Light Fairs mest populära och omskrivna område där designskolor och unga, oetablerade formgivare från världens alla hörn konkurrerar om att få visa upp sina alster och träffa framtida samarbetspartners, producenter och press från hela världen. En möjlighet för unga formgivare att utvecklas, inspireras och växa.

Greenhouse initierades 2003 och har genom åren alstrat namn som FrontGamFratesi och Form Us With Love. Förutom möjligheten att visa upp sina prototyper och att möta producenter och branschledande aktörer har utställarna i Greenhouse också chans att vinna flera utmärkelser och att delta i ett unikt mentorskapsprogram där man under ett års tid får vägledning från en mentor med lång erfarenhet från branschen. Allt för att stödja interaktionen mellan unga formgivare och erfarna nyckelpersoner i designbranschen.

Mentorer 2020 är Anders Englund, Annica Eklund, Sami Kallio, Sofia Lagerkvist, Anna Lindgren och Eva Lilja Löwenhielm.

Mentorer

2020 års mentorer är Anders Englund, designchef Soft Seating, Flokk, Annica Eklund, kreativ chef, BolonSami Kallio, designer, Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren, Front och Eva Lilja Löwenhielm, designer och Designchef IKEA. Mentorerna valde sina adepter bland utställarna under mässan och en spännande resa har påbörjats där relationer kommer att utvecklas, erfarenheter att utbytas och nya perspektiv kommer att skapas. Förhoppningsvis med massor av konkreta lärdomar och nya bättre verktyg.

Best Performance

Utmärkelsen Best Performance – selected by the Greenhouse delas ut i samarbete med Volvo Studio. Juryn bedömer utställarnas presentationer i montrarna under mässan samt produkterna utifrån Greenhouse värdeord; nyfikenhetinnovation och hållbarhet. Målsättningen är att uppmuntra formgivarna att tänka på helheten och presentera sin design på ett genomtänkt sätt. Vinnaren får 5 000 Euro.

Finska Jenni Incarte Villaverdes gick inte att förbise när Greenhouse-juryn skulle utse Best Performance i år och så här löd motiveringen:

”En studie av sittplatser resulterade i ett tydligt konstuttryck. Nyfikenhet på komfort, en stabil konstruktion med ett minimum av aktiva behandlingar och valet av ett hållbart, naturligt material har gjort det här projektet till en vinnare.”

Editors Choice – Rising Star

Som utställare i Greenhouse har man också chans att vinna Stockholm Furniture & Light Fairs årliga utmärkelse Editors Choice i kategorin Rising Star. Det är en utmärkelse som introducerades för att lyfta den utställare som utmärkt sig lite extra och som en uppmuntran till utställarna att våga utmana i både val av material och formspråk. Juryn består av chefredaktörer från några av Europas viktigaste designforum.

Årets Rising Star 2020 blev Lewis Power från Storbritannien. Hans riktning utforskar balansen mellan traditionella arketyper och ett genomtänkt öga för framtiden. På Stockholm Furniture & Light Fair presenterade han en liten kollektion av enkla men kraftfulla objekt som avslöjar en talang för skulpturell form och en välkommen återhållsamhet. Hans tolkning av det material som vanligen förknippas med kokkärl tyckte juryn var extra inspirerande.

Lewis Power från Storbritannien fångade juryns tycke och korades till Rising Star 2020.

Ansök till 2021 nu

Är du nästa stjärna på designhimlen? Eller känner du en oetablerad och talangfull designer? Läs mer om Greenhouse och hur du ansöker här

Stockholm Furniture & Light Fair

15 Apr 2020