Textilbranschens nya era

Det menar i alla fall textilföretaget Ludvig Svensson att vi står inför. Nu lanserar de textilen Debut, första steget mot ett hållbart sortiment där cirkularitet och fokus på textiliernas livslängd och förbrukning är centralt.

Ludvig Svensson är knappast ensamma om att stå inför ett livsavgörande vägskäl. En situation som påminner om allas vår dödlighet och korta tid på jorden, om man gillar att dra på stora växlar. Hur man än ser på det är det hög tid att vi alla, privatpersoner som företagare, gör val som är ansvarsfulla gentemot vår planet.

”Vi slutar se spillmaterial som ett nödvändigt ont och börjar se det som en resurs.”

Produktserien Debut är visserligen en ny produkt, men med modifikation. För med ny menar Ludvig Svensson i detta fall snarare återfödelse än nyskapande. Debut är företagets första steg i riktningen mot ett hållbart textilsortiment, en riktig vägvisare. Med Debut ändrar företaget helt sin inställning till produktion och säger att man slutar se spillmaterial som ett nödvändigt ont och istället börjar se det som en resurs.

Kontrollerad process

Att lyckas med en hållbar och cirkulär produktionsmetod har bland annat inneburit att utforska nya vägar som kan leda till smartare arbetsflöden.

Debut består till 25 procent av återvunnet garn från spillmaterial, vilket vävs ihop med en ullblandning. Hur går en cirkulär process till? Produktionen i Kinna är en viktig pusselbit, då det medgör total kontroll över tillverkningsprocessen från det råvita garnet till färdig textil. Kortfattat skickar man tillbaka spillmaterial från tyget Rami med samma lastbil som levererade det. Spillmaterialet rivs upp, nytt garn spinns och skickas tillbaka till fabriken i Kinna där Debut sedan tillverkas.

Visuellt upplevs Debut som enfärgat men på närmare håll framträder tygets melerade egenskaper. En stilfull krock mellan det råa och eleganta och de benvita och sobra färgerna. På riktigt nära håll ser man att det faktiskt är flera färger som interagerar. Debuts slitstyrka ligger på hela 70 000 Martindale, trots att det innehåller 25 procent återvunnet material.

Ludvig Svensson

4 Sep 2020