Vad gör: en inredare? ”Det är väldigt stimulerande att vägleda andra till ett trivsamt och funktionellt hem”

I IA:s artikelserie ”Vad gör…” träffar vi personer med olika yrkestitlar inom design, inredning och arkitektur, och benar ut vad de olika yrkena faktiskt gör och kan. Den här gången har IA tagit ett snack med inredaren Malin Jisander som är bosatt i Skåne där hon driver sitt eget inredningsföretag.

Hej Malin! Du arbetar som inredare, berätta – vad gör en inredare?

Min titel är certifierad inredare. En inredare inreder rum; privata hem, företag och offentliga verksamheter. När jag inreder utgår jag från tre kriterier: möblering, färgsättning och belysning. Då får kunden möbleringsskiss, färgsättningskartor och belysningsskiss. Vissa önskar även inköpslistor med pris och förslag på var man kan göra sin inköp. I de fall som det handlar om totalrenovering hjälper jag till med materialval (exempelvis golv, fönsterbrädor, dörrar) och planlösning.  

Varför valde du att arbeta med just det här? 

Jag är smått besatt av miljöer och tycker det är väldigt stimulerande att möta och att vägleda andra till ett trivsamt och funktionellt hem.  

Vad behöver man kunna som inredare, i vilka sammanhang efterfrågas din kompetens? 

Man behöver kunna skala bort sitt eget tyckande och smak och ha kundens i fokus. Det handlar om att kunna lyssna in vad kunden vill ha eller behöver. Inget uppdrag är det andra likt. Det är bra om man har känsla för färg, form och rumslighet. Att helt enkelt kunna föreställa sig vilka förändringar som är värda att satsa på för att kunden ska känna sig riktigt nöjd.  

Vad har du för bakgrund/utbildning? 

Jag är högstadielärare och specialpedagog i botten, men utbildade mig för 15 år sedan till certifierad inredare och startade mitt företag Malin inredare, kombinerat med deltidsarbete i skolans värld.

Hur kan ett uppdrag/en vanlig arbetsdag se ut i rollen som inredare?

Efter att jag träffat kunden och intervjuat dem om deras önskningar och behov, fotograferat hemmet, så gör jag en projektbeskrivning som blir utgångspunkt för fortsatt arbete. Jag ritar skalenliga möbleringsförslag och skissar på ett digitalt förslag med färgsättning och möblering. Jag googlar en hel del, besöker de affärer som behövs och kontaktar experter inom områden där min kompetens inte räcker till. När det är klart träffar jag kunden och vi tittar tillsammans på förslagen, kunden kommer med feedback som resulterar i ett förslag där kunden känner sig nöjd. Jag skriver även inredningsartiklar, föreläser om inredning och har workshops för diverse byggföretag. 

Vad är just din spetskompetens som inredare? 

Min styrka är att lyssna in och vägleda kunden. En annan styrka är min syn på inredning, med fokus på att skapa hem med trivsel och funktion som ledord.  

Vad är roligast med ditt yrke? 

Att presentera färdiga inredningsförslag och få foton från kunder som genomfört alla mina förslag.  

Vad är det mest utmanande i yrket? 

Att förmedla den bild jag har i huvudet till kunden. 

Läs mer! Länk till Malin Jisanders webbsida för företaget Malin inredare: https://malininredare.se/

Sofia Hermansson

25 aug 2022