Vad gör: en dekoratör?

Inredare, stylist, inredningsarkitekt, dekoratör – titlar vi ofta stöter på, och alla besläktade med varandra på olika vis, men vet du egentligen skillnaden mellan dessa yrkesroller? IA benar ut begreppen i vår temaserie "Vad gör..." och möter yrkesverksamma inom respektive område för att höra dem berätta mer om just sin kompetens. Först ut är dekoratören Karin Uggla!

Hej Karin! Beskriv din titel – vad är en dekoratör? 

En dekoratör har som uppgift att kreativt kunna presentera och komponera ihop olika produkter tillsammans på ett inspirerande och säljande sätt i ex ett skyltfönster. 

Vad är din spetskompetens som just dekoratör? 

Min spetskometens handlar om att kunna handplocka och bygga upp fina och ibland oväntade kombinationer och miljöer av olika produkter och/eller plagg. Att sätta ett tema som exempelvus färg, material och formmatchning är några av mina främsta egenskaper som får varje skyltning att alltid ha en röd tråd.  

Vad har du för bakgrund/utbildning? 

Jag gick Dekoratörsutbildningen på Medborgarskolan 2010 samt Visual Merchandiser vidareutbildning 2012. Jag var även utbildad inredare innan och har också gått en stylistutbildning som båda är nära besläktade med dekoratörens känsla för färg och form. 

Hur kan ett uppdrag/en arbetsdag se ut i rollen som dekoratör? 

Jag börjar alltid med att sätta ett tema på uppdraget om det inte redan finns något från kunden som jag ska förhålla mig till. Sen funderar jag ut passade rekvisita och bygger sen successivt upp med produkter, prylar och plagg från butikerna. Steamar kläder och annat, tar bort prislappar, skriver prislistor och butikshänvisningar. När allt det är klart så komponerar jag ihop produkterna och rekvisitan som jag tänkt tills det känns bra i magen helt enkelt.  

Om du ska beskriva vad just DU är bra på inom ramen för din yrkestitel; vad beskriver du då?  

Mitt öga för färg och form och lite att kunna koka soppa på en spik tror jag är mina främsta styrkor. Att inte komplicera och krångla till det allt för mycket utan att kunna gå på den berömda magkänslan.  

Vad behöver en dekoratör vara bra på? 

Att kunna presentera produkter visuellt på ett tilltalande och säljande sätt och se till så att alla saker får komma till sin rätt. Att vara lösningsorienterad, anpassningsbar och flexibel. Inte vara rädd för att ta i, då det är mycket slit i trånga utrymmen. Tro på sin förmåga och stil och kunna anpassa den till olika uppdrag och förutsättningar. Du får dina uppdrag för att kunden gillar det just du gör. Våga lita på det. 

Sofia Hermansson

14 jun 2022