Från privat skiss till produktion

Ogeborg introducerar ett nytt designsamarbete med Alexander Lervik och presenterar den handvävda serien Twine. Hårflätor har utgjort inspirationen bakom mönsterbilden, som skapats med hjälp av en innovativ handvävningsteknik.

Våren 2019 presenterar det svenska familjeföretaget Ogeborg en ny serie handvävda mattor i naturmaterial, signerade formgivaren och innovatören Alexander Lervik. Twine började som en enkel skiss till Alexanders privata bostad. Resultatet blev en serie ullmattor som nu lanseras inom designkollektionen ODC, Ogeborg Design Collection. Under, ODC, Ogeborg Design Collection har Ogeborg tidigare lanserat samarbeten med bland andra Claesson Koivisto Rune, Note Design Studio, Mia Wahlstein, Axel Bjurström och Luca Nichetto.

Två av Twines fem färgställningar

Inspirationen är hämtad från hårflätor och den unika mönsterbilden har inneburit en utveckling av handvävningstekniker som Ogeborg tagit fram i samarbete med formgivaren.

”För Twine var den största designutmaningen komplexiteten kring att återskapa flätans uttryck utifrån de givna förutsättningar som vävstolen har. Vi arbetade länge och tillslut lyckades vi ta fram ett helt nytt mönster som samtidigt är klassiskt i stilen” säger Alexander Lervik, formgivare.

Serien omfattar fem ullmattor med dubbelknuten frans i färgerna: Nature, Rose, Aqua, Petrol green och Ochre. Nature består av ofärgad ull som går i ljusa toner av beige och grått. Samtliga färgställningar är utvalda för att hålla över tid. Twine tillverkas precis som en stor del av Ogeborgs mattor i samarbete med en fabrik i Portugal som idag är ensamma i Europa om att kunna producera handvävda, handknutna och handtuftade mattor på sin anläggning.

Amanda Ostwald

8 maj 2019