Uppsala Stadsbiblioteks Barnavdelning. Marge Arkitekter. Fotograf: Johan Fowelin
Uppsala Stadsbiblioteks Barnavdelning – en plats för alla
När Marge Arkitekter fick uppdraget att omgestalta Uppsala Stadsbiblioteks barnavdelning var målet tydligt; Att skapa en flexibel och inkluderande plats för lärande och lek som integrerar hållbara lösningar som återbruk av möbler och material.
På platsen låg tidigare Bayerska bryggeriet och verksamheten önskade i den nya gestaltningen knyta an till byggnadens kulturarv och dess närhet till Fyrisån. Målet var en lekfull tolkning av tidigare verksamhet, både visuellt och programmatiskt, genom interiöra formelement som föreställer kugghjul, vatten och broar.
Social hållbarhet – tydlighet, flexibilitet och lugn
En viktig del av projektet var att skapa ett barnbibliotek som är en inkluderande och tillgänglig miljö för alla besökare, oavsett deras bakgrund eller behov. Den rumsliga strukturen tar hänsyn till detta genom att skapa tydliga och flexibla utrymmen som är anpassade för att fungera både för barn med särskilda behov och för andra besökare. Projektet har handlat om att skapa en mer inkluderande miljö för barn med olika behov genom val av färger, belysning och rumslig struktur. Vi har fått en djupare förståelse för hur små justeringar kan göra stora skillnader i hur barn med olika funktionsvariationer upplever och använder rummet. Med ett scenografiskt anslag har Marge skapat ett bibliotek som både ska väcka upptäckarlust och kunna bjuda en lugn läsplats skyddad från omvärldens ljud och intryck. De anställda ges överblick, de besökande avskildhet.
Till den rumsliga strukturen bidrar bibliotekets bokvägg, en överdimensionerad, 30 meter lång struktur med öppningar som skapar rumsligheter till vilka barn kan dra sig undan för stilla läsning eller koncentration. Bokväggen ger inte bara rummet en tydlig struktur utan fungerar också som ett sätt att synliggöra bibliotekets kärnverksamhet – böckerna – både för besökare och för förbipasserande. De olika öppningarna i bokväggen är utformade för att vara både inspirerande och tillgängliga för alla.
Program- och aktivitetsrummen har flyttats längre in i byggnaden där de används som läsrum efter skoltid. Dessa rum är utformade för att möta barn med funktionsvariationer. Särskild vikt har lagts vid sammanhållna färgval och inredning, för att fungera lugnande och skapa en avkopplande atmosfär. Belysningen är dämpad för att undvika överstimulering.
Bibliotekets barnavdelning är ett exempel på hur arkitektur kan bidra till social hållbarhet som inte bara handlar om fysisk tillgång, utan också om att skapa en inkluderande och stödjande miljö för alla barn, oavsett deras behov. Avdelningen har blivit en plats där läsning, lärande och lek möts i en miljö som främjar både personlig utveckling och social samvaro, vilket gör det till en del av Uppsalas kulturella och sociala landskap.
Uppsala Stadsbiblioteks Barnavdelning. Marge Arkitekter. Fotograf: Johan Fowelin
Återbruk och hållbara lösningar
I linje med hållbarhetstanken har stora delar av befintlig inredning återbrukats, vilket både sparar resurser och skapar en känsla av kontinuitet. Ett exempel på detta är återbruket av de för biblioteket specialritade bokhyllor i massiv bok, som i originalutförande var två meter höga och svåra att orientera sig bland. För att förbättra överskådligheten och flexibiliteten kapades hyllorna och försågs med hjul, vilket gör det möjligt att omorganisera rummet vid behov. De slitna gavlarna lagades och fick ny färgsättning. Detta är en ekonomiskt och resursmässigt hållbar lösning som samtidigt gör rummet mer tillgängligt och överblickbart.
Bibliotekets klassiska möbler har också fått nytt liv genom renovering och omklädsel, vilket ytterligare minskar behovet av nya resurser och bevarar en känsla av autenticitet i rummet. Likaså har alla befintliga barnbokstråg återbrukats och fått ett gemensamt uttryck i samma kulör. Trågen är placerade centralt i rummet, i formationer av kugghjul. Rumsligheterna som skapas vänder sig till de yngre barnen samtidigt som kugghjulsformen ger en förnimmelse om platsens historia.