Pinnstolarnas pinnstol fyller 80 år – och firar med färg

Den klassiska pinnstolen Lilla Åland är en trogen och älskad stol - en tidlös klassiker som finner sin plats i varje hem och faktiskt även Carl Malmstens mest sålda möbel. I år fyller Lilla Åland 80 år och vi passar på att lyfta fram och hylla denna klassiker som i samband med firandet även tagits fram i fem unika färgstarka exemplar skapade av färgexperten Sara Garanty, samt en version i smoked oak oil.

Vad är det som gör att en möbel blir en tidlös klassiker? Många kanske skulle svara enkelheten, och det är nog en del av sanningen. Lilla Åland kan tyckas just enkel i sin utformning men tittar man närmare upptäcker man hur pass bearbetad och välgjord den är med sina svarvade pinnar och ben och holkade sits. 

– Just att den är bearbetad, med de här ryggpinnarna, den urholkade sitsen och böjningen av träet – det händer något, det tror jag är en viktig faktor, säger Jonas Fröjdh, Retail Sales Manager på Stolab, när IA kikar förbi showroomet på Karlavägen under designveckan.

Från vänster bild 1 och 2: Lilla Åland färgsatt av Sara Garanty, bild 3 smoked oak oil. Foto: Angela Tenggren och Sofia Hermansson

Idén till stolen fick Carl Malmsten när han 1938 höll en slöjdkurs i Finströms kyrka på Åland, där bysnickarens handsvarvade stol var kärnan ur vilken Malmsten sedan utvann grunden till Lilla Åland. Idag återfinns stolen i flera olika kulörer, och en alldeles extra färgstark version i fem olika kulörer framtagna av färgexperten Sara Garanty har tagits fram för 80-års firandet.

– Jag är jätteglad att ha fått förfrågan att färglägga de här fem stolarna, berättade Sara Garanty under Stolabs pressträff. Slutresultatet blev en häftig färgsättning som gör folk glada i dessa, för många, tunga tider.

I Stolabs arbete är frågan om tillgång på ek ständigt närvarande. De fem unika stolarna kommer därför att auktioneras ut via Bukowskis nätauktion och intäkterna från försäljningen skänks därefter till Ekfrämjandet och Erik Stenströms stiftelse som arbetar för att främja och värna just svensk ekskogsskötsel.

Sofia Hermansson

14 sep 2022