Glimtar från Indicum på Stockholm Design Week 2023
Under designveckan presenterade Indicum Inredningsarkitekter BRUKA ÅTERBRUK, en utställning & Pecha Kucha för framtiden. Eventet gick under rubriken ”Inredningsbranschens roll i klimatomställningen” i samarbete med 100Gruppen och SFF.
- Vi visar upp kreativitet inom hållbarhet med bland annat formgivare som använder sig av återbruk i sitt skapande, Jimmi Brunstorp, Inredningsarkitekt på Indicum och projektledare för utställningen.
Ljusstake Maja Svensdotter
Maja Svensdotter, Ljusstake
”Att ha något att utgå ifrån i den kreativa processen är roligt och tacksamt då man arbetar luststyrt och intuitivt som jag. Jag ”räddar” gamla träsouvenirer, garagesvarvade ljusstakar och massproducerade Ikea-fat från en tynande tillvaro på andrahandsaffärens mest bortglömda hylla. Nyhopsatta och med ny färgdräkt får objekten nytt liv. Det flirtar med allmoge, galna marmoreringar och folkkonst. Jag vet inte om jag har som intention att rädda världen, men jag har roligt, och förhoppningsvis kan man inspirera någon att kombinera och använda något gammalt och utdömt igen och igen. För faten och ljusstakarna är de befintliga objekten en förutsättning för att komma igång och skapa. Ju snävare ramar desto mer kreativ process, kanske ett bra sätt att komma igång och skapa i tider då prylar finns kring oss i överflöd! ”
Drop Pendant från HAHA studio
Lampa HAHA Studio
”Drop Pendant från HAHA studio återanvänder det avfall, spillbitarna, som skärs bort från produktionen av deras andra armatur Splash Pendant. Det negativa utrymmet från Splash Pendant blir siluetten och kroppen till Drop Pendant. Tack vare detta simpla, men innovativa, sätt att tänka sparar dem upp till 35% av materialet på en enda aluminiumskiva under produktionen. Material som annars hade blivit avfall. Drop Pendant kommer i två olika längder och tillverkad i återvunnen aluminium. Aluminiumskivorna hålls samman med mässingsdistanser och mässingsmuttrar.
Drop Pendant produceras helt i Sverige och är idag miljö och eko-certifierad genom både BREEM och Miljöbyggnad som är det mest spridda systemet för miljöcertifiering i Europa idag.”
Mattan Solveig
”Mattan Solveig är specialutformad efter rumsavdelaren Rays svängda form. Mattan är tillverkad av spillmaterial och består av sektioner där de solstrålar som strilar genom spaljén fångas upp. På mattan finns utrymme för en mindre möbelgrupp eller ett större matbord. Genom att låta kreativiteten flöda och se potentialen i det som andra kanske kastar bort, vill vi uppmuntra till en kultur av hållbarhet och nytänkande. Det är en process som är både givande och inspirerande, och som i slutändan resulterar i en produkt som inte bara är vacker utan också är en påminnelse om vikten av att vårda våra resurser och ta hand om vår planet. Varje Solveig-matta bär med sig historien om återanvändning och kreativitet, och vi är stolta över att dela den med våra kunder. Mattan är designad av Indicum Inredningsarkitekter och tillverkad hos Stoddard Ateljé som gör unika återbruksmattor. Materialet kommer från spillmaterial, som under åren byggts upp till ett stort lagerarkiv av fina rullar. Varje matta blir unik och 100% återbrukad.”
Gränsöverskridande form: Tillgänglighet och Empati i Fokus
Av Cecilia Tjärnberg, Inredningsarkitekt SIR/MSA och Konstnär
Gränsöverskridande form, Tillgänglighet och Empati i Fokus, Cecilia Tjärnberg
Traditionellt hantverk och digital skulptur smälter samman i Oyster-skulpturen, en del av ett kontinuerligt arbete inom temat ”memorabilia”. Begreppet ”memorabilia” avser de föremål som vi värnar om och samlar på, eftersom de påminner oss om betydelsefulla människor eller händelser i våra liv.
Bakgrunden till detta tema har sitt ursprung i en personlig erfarenhet. Efter att min farfar förlorade min farmor drabbades han av en stroke och utvecklade demens. Han upplevde en känsla av främmandeskap gentemot sin omgivning, och det var genom hans musik och de föremål han hade samlat på sig under åren som vi återfann en brygga till honom. Det är denna känsla av att återskapa förbindelser och hitta tillbaka till människor som har inspirerat mitt arbete. Jag arbetar digitalt och gräver efter artefakter tills vi hittar varandra igen. Oyster-skulpturen existerar i både fysisk och digital form. I en tid då digitaliseringen omfamnar allt fler aspekter av våra liv är konstvärlden inget undantag. Den digitala eran har omformat hur vi upplever och interagerar med konst, och denna omvandling är ett viktig eftersom den främjar mångfald, inkludering och kreativitet på global nivå. Det är en utveckling som lovar en spännande framtid för konstvärlden och samhället som helhet.”
Kontorsavdelare i lax och turkos bord med stol, Daniel Svahn
”Med dessa möbler, delar från Daniel Svahns mastersarbete A New Paradigm från Konstfack 2020, utforskar han hur man kan vara en skapare av nya ting och ny design utan att tära på planetära resurser. Svaret är så klart att bruka det som redan finns men som ofta går till spillo efter en första livscykel. Med material från gamla möbler för offentlig miljö, som även andrahandsföretagen har svårt att föra vidare, har Svahn skapat nya möbler för samma arena. Med ett givet material och devisen att göra mycket men med små medel träder en ny estetik fram och ett manér där formgivarens roll verkligen kommer till sin fulla rätt, för framtidens skull.”
Really, Alexandra Friberg
”I mina möbler har jag arbetat med det cirkulära materialet Really. Det är ett skivmaterial som är tillverkat av gamla textilier. Jag fastnade för materialet eftersom att jag tycker om hur de återvunna fibrerna ger liv till materialet. Man vill komma nära för se och ta på det och undersöka vad det är för material. Jag har arbetat med organiska former i skivmaterialet och kombinerat det med trä och spegelglas för att framhäva de olika materialens kvaliteter. Jag har undersökt olika användningsområden för materialet och försökt utforska dess potential som upcyclat material.”
Johanna Vesterberg
The Nest
Gungstol (små modeller): Johanna Vesterberg, The Nest
”Formgivaren Johanna Vesterberg ville skapa en en möbel som ger känslan av ett fågelbo. Den omfamnande ryggen i cirkulär biokomposit med gung lagom för att skapa en betryggande känsla, som från när vi var foster i magen. Designad för att ge plats till hela familjen eller för en egen stund med en bok och ett glas vin. Normada skapar möbler för en cirkulär värld, du som kund kan välja mellan att leasa eller köpa och panta möbeln.”