Det ska vara lätt att tänka andrahand i första hand

IA får en pratstund med Jonas Åström, VD för Rekomo, som delar med sig av företagets 30-åriga engagemang för återbrukade kontorsmöbler.

I mer än tre decennier har Rekomo cirkulerat återbrukade kontorsmöbler, de både säljer, köper och hyr ut begagnad kontorsinredning och erbjuder omklädning och rekonditionering. Under förra året levererade Rekomo mer än 50 000 begagnade kontorsarbetsplatser till kunder över hela Sverige. Om man jämför med nyproducerade alternativ har försäljningen bidragit till ett minskat koldioxidutsläpp på över 2 750 ton koldioxid. 

Rekomos vision är att alla företag som ska inreda sina kontorsmiljöer ska tänka andrahand i första hand. Det låter självklart men branschen har fortfarande en lång väg kvar att gå. Det finns många som gärna handlar second-hand som privatpersoner och sakta men säkert förändras även vårt förhållande till att även professionellt handla begagnade varor.

– Önskan om att sänka investerings- och produktionskostnader är stor hos många av våra kunder. Men att känna att man bidrar och hjälper till att minska branschens ohållbart stora klimatmässiga fotavtryck blir också ett viktigare och viktigare argument, beskriver Jonas Åström.

Rekomos historia

Rekomos resa började 1992 då grundarna Lars-Erik Johansson och Stefan Synneby, två föräldrar med barn i samma skola, fick en gemensam affärsidéidé om att sälja en begagnad skanner. Företaget, som startade med en blandad försäljning, fokuserade sedan snabbt på kontorsmöbler. I dag, med hjälp av deras söner Emil Synneby och Niklas Kylberg, har Rekomo och dess systerföretag PTV vuxit till en omfattande verksamhet med 12 000 kvm återbrukad inredning.

PTV startade sommaren 1987 som en traditionell tapetserarverkstad i Göteborg, sedan dess har företaget gått igenom en anmärkningsvärd transformation. Numera är PTV en integrerad del av Rekomos utvidgade erbjudande, och deras expertis är ett viktigt inslag i Rekomos showrooms i Göteborg, Malmö och Stockholm. PTV:s team av kvalificerade tapetserare tillhandahåller specialiserade tjänster direkt till kunden, allt från restaurering av klassiska möbler till skräddarsydd inredning. 

Jonas Åström, vd Rekomo. Foto: Carl Philip Adolfsson

– Denna service förlänger livslängden på kvalitetsmöbler och bidrar till den hållbara livsstil som ligger i linje med vår vision om cirkulär ekonomi och återanvändning. Genom att inkludera tapetseringstjänster i våra showrooms, ger vi våra kunder tillgång till skräddarsydda lösningar och fördjupar vårt engagemang för kvalitet och hållbarhet. Vår expertis av 1900-talets skandinaviska möbeldesign, kombinerat med vårt breda nätverk av hantverkare, gör oss unikt positionerade för att hantera även de mest utmanande renoveringsprojekten, förklarar Jonas Åström.

Återbruk är mer än en affärsmöjlighet

Att anamma andrahandshandel som förstahandsval kan ses som en liten del i kampen mot klimatkrisen. Men återbruk är mer än en affärsmöjlighet, det är ett sätt att ge ny mening till hållbar konsumtion och klimatansvar. Rekomo, och andra företag med liknade affärsidé, är inte bara leverantörer av återbrukade kontorsmöbler utan bidrar idag även som en drivande kraft i omdefinieringen av hållbarhet inom branschen. 

– Inom offentlig sektor, där ansvar för miljön borde vara av yttersta vikt, har Rekomo varit en katalysator för förändring. Trots tillgängliga ramavtal som främjar återbruk har vi sett att bara en bråkdel av inköpen varit återbrukade. Något som vi är fast beslutna att omvända. Med en ökande andel av kommuner, med Göteborg och Malmö i spetsen, ser vi nu hur vårt arbete bär frukt och den offentliga sektorn sakta men säkert börjar vakna, säger Jonas Åström.

Lounge för Dagens Nyheter i Stockholm. Återbrukade möbler från Rekomo, som hyrs ut till kunden. Inredning av Anderwald Studio, 2022. Foto: Otto Lindstam

Genom att aktivt driva en debatt för att förändra uppfattningen av att återbruka begagnade varor har Rekomo även föreslagit en revidering av ordet ”begagnat” i Svenska Akademiens ordbok. Jonas Åströms argument är att ordet inte längre ska förknippas med slitna och värdeförlorade varor utan snarare ses som symbol för hållbarhet och kvalitet. 

PS. Rekomo är ett av de företag som ekonomiskt stödjer IA:s verksamhet och vår digitala plattform. Vill du eller ditt företag också göra det, hör gärna av dig till matilda@inredningsarkitektur.se. Alla bäckar små…