New Order prisas för design av restaurangen Sing Sing

Designgruppen New Order vinner Design S och berättar för IA om vad de själva menar är en modig design.

Utmärkelsen Design S delas ut i flera kategorier där varje kategori har varsin jurygrupp med expertkompetens från respektive område. 2018 gick priset i kategorin Inredning till den Göteborgsbaserade studion New Order för deras design av restaurangen Sing Sing. Den 11 juni tog New Orders Frida Sjöstam och hennes kollega Victor Alm emot priset i Kulturhuset, Stockholm.

Vinnaren av Swedish Design Award: Sing Sing vid Chapmans torg, Göteborg
Foto: Erik Betshammar

Frida, varför tror du att priset gick till er och Sing Sing?

– För att det är ett modigt projekt. Sing Sing satsar i ett område där det tidigare varit svårt att få verksamheter att utvecklas och på så vis axlar de rollen som katalysator för området. Vi har plockat upp den ambitionen och fortsatt att våga i inredningen. Projektet är kaxigt och bryter mot traditionella skandinaviska normer om att passa in. Och sedan är det ett häftigt projekt för att det visar att budget inte behöver styra kvalitén i slutresultatet.

Vad betyder utmärkelsen för er på New Order?

– Smålandstidningen har ringt och vi har fått dricka champagne, haha. Just den småländska industrin är starkt kopplad till våra projekt i och med att både jag och Victor har rötter därifrån och är fostrade där. Det är kul att känna av kopplingen och stödet därifrån.

Ni har sagt att ni ständigt vill förnya er och inte arbeta i gamla hjulspår. Vad betyder det?

– Varje projekt är ju unikt och behoven är alltid olika och det är behoven som styr färg och form. Vi är alltid nyfikna och arbetar nära kunden, på så vis får vi bra koll på vad verksamheten är och vill. I den tryggheten är det lätt att också utmana projektet och testa något nytt. Någon gång kanske en sån flygning kraschar men än så länge har det bara blivit bra.

Vilken är din mest utpräglade yrkesskada?

– Jag kan aldrig stänga av min blick. Jag ser saker relaterade till yrket hela tiden och önskar att jag skulle kunna stänga av det någon gång, liksom ta semester. Victor, som även är möbelsnickare, tittar alltid på undersidan av allt han möter.

Har du något favoritmaterial?

– Plåt! Det finns så många möjligheter med plåt.

Vilken är New Orders riktning i framtiden?

– Mer! Vi vill vidga vår portfolio. Än så länge har New Order inte designat något kontor och inte heller något hotell, men vi har kompetens för det. Det vore kul med ett större projekt, typ ett hotell, men vi är också öppna för det oförutsägbara.

Varför heter ni New Order?

– För att det är ett himla bra band. Och för att det anspelar på så mycket som passar oss, man kan tänka på det länge och förstå det på olika sätt. Och sen också för att neworder.se var ledigt …

Design S, Swedish Design Awards, är Sveriges bredaste designutmärkelse. Den riktar sig till allt från professionella designers, formgivare och arkitekter till enskilda utövare, producenter och företag som arbetar med design och form i en vidare bemärkelse.

Amanda Ostwald

30 Aug 2018