Torkade blommor för instagram och planeten

◊ Trendspaning — 2019-06-26

Under årets 3 Days of Design i Köpenhamn öppnades många showroom upp och bjöd på det senaste inom sin bransch. I många av utställningarna syntes välkomponerade arrangemang av årets hetaste sommartrend – de torkade blommorna.

Köpenhamns designfest 3 Days of Design bjöd i år på många trender, varav en som stack ut lite extra. Under designfestivalen syntes torkade och ofta spraymålade växter i många utställningar i form av avancerade arrangemang mitt i rummen. I Stockholm syns de torkade blommorna i varje blomsterhandel, inredningsbutik och även i utvalda livsmedelsbutiker.

Bild från Gubis hemsida, foto taget i Fritz Hansens showroom i Köpenhamn, foto taget i Fredericias showroom i Köpenhamn och slutligen bild från Instagramkontot tillhörande Christoffers Blommor i Stockholm.

Länge har vi sett hur snittblommor tagit över i alla rum som är en del av att forma våra rådande trender. På livsstils- och inredningsbloggar har överdådiga buketter blivit en naturlig del i en bildkomposition och i vanliga klädbutiker har snittblomsföretag etablerat sina produkter som om de vore tuggummin i en kvartersbutik, något att plocka med i farten på väg till kassan.

Det är dessa platser som nu tagits över av en torkad motsvarighet till snittblommorna. Dessa platser har fyllts med svartmålade eukalyptuskvistar, rosamålade brudslöjor, solbollar och vetekvistar. Samtidigt har också ytor som aldrig täckts av snittblommor nu dekorerats med torkade växter. Stora receptionsdiskar har arrangemang av torkade blommor som väller ut över disken likt marktäckare i rabatten och kontorsväggar täcks av de torkade blommorna som om en växtvägg varit placerad där. Och dessa består.

Hade inte farmor torkade blommor hemma? Kan det vara en flirt med förr, så som så många andra trender är, som gått i cykler? Och ens farmor var ju också ofta mer resursmedveten än vad den unga generationen i dag behöver vara. De torkade blommorna vissnar eller ruttnar ju inte, så de behöver inte bytas ut förrän man tycker att de dammat för mycket. De behöver dessutom inget underhåll, trots att de är äkta. Kanske luktar de till och med fortfarande lite av sin ursprungliga doft.

Skulle det kunna vara så att de torkade blommorna är ett svar på världens krav på hållbarhet, men utan att de skriker ut sitt hållbarhetsbudskap? Deras fejkade discofärger kamouflerar den så bekanta hållbarhets-looken väl. Men de är ju, där bakom sin sprayfärg, riktiga miljöhjältar där de ersätter vattenkrävande och långt transporterade snittblommor. Så vi önskar de torkade blommorna leva hela år 2019 ut och gärna damma in fler år. 

Foto taget i Le Klints showroom i Köpenhamn och bild från Instagramkontot tillhörande Christoffers Blommor

Bilder från Instagramkontot tillhörande Christoffers Blommor

Bild från Instagramkontot tillhörande Elena Raminez

Relaterat

Från tågsäte till sneakers – tygernas förlängda liv

Från tågsäte till sneakers – tygernas förlängda livEfter ett liv på pendeltåg, spårvagnar och på bussar kan vem som helst behöva lite lugn och ro. Men för Svenssons textilier är slutet på livet i kollektivtrafiken början på ett andra liv. Som sneakers. Efter ett av de...

Inte vilket kontor som helst

Effektfull elegans på Riddarholmen Important Looking Pirates är Skandinaviens största animationsstudio för visuella effekter och digital animation. De jobbar med TV- och filmproduktioner såsom Westworld, Black Sails och Everest för kunder som Sony Pictures, HBO och...

Sommar året om hos Boulebar Liljeholmen

En inredningspärla i sommaren Familjen Boulebar växer och har nu slagit upp dörrarna till sin nya medlem i Liljeholmen i Stockholm. Denna lummiga inomhuspark i två våningar inrymmer tre barer, 14 boulebanor och en restaurang som serverar sydfransk mat. Inredningen är...