Amanda Ostwald

Namn: Amanda Ostwald
Yrke: Inredningsarkitekt MFA på Indicum
Drömresmål: Oj, jättemånga. De blir ju bara fler ju mer jag reser. Men en megadröm är Zanzibar.

När och hur kom du på att du ville bli inredningsarkitekt? 

– Så länge jag kan minnas har jag föreställt mig och fantiserat om rum, det har varit mina tankars tillflyktsort.

– Jag minns att jag, när jag började i första klass, fick ta eget ansvar för att ta mig till skolan i tid. Det gick jättebra alla morgnar förutom torsdagar. Det var på torsdagar som lokaltidningens bostadsbilaga levererades till hemmet på morgonen och istället för att äta min frukost bläddrade jag mig fram till den enda mäklarfirma som på denna tiden hade planlösningar bredvid bostadsobjekten. Denna planlösning var för mig en dörr till oändlig fantasi kring rumslighet. Jag föreställde mig att jag var en av tryckfelsprickarna mittemellan de linjer som tillsammans utgjorde planritningen för bostaden. Som denna prick vandrade jag runt i bostaden och rev väggar, kaklade om och möblerade upp. Om och om igen, i samma bostad. Jag gick vidare till nästa planritning i nästa annons, gjorde samma förvandlingar. Hittade på nya. Sen kanske jag flöt tillbaka till den första lite för att eventuellt kombinera den första och den andra planritningen och sen ta in lite av en tredje. Och sen fanns det ju, på bra torsdagar, 15 annonser till. Så på torsdagarna kom jag lite för sent till skolan.

– Med andra ord har jag nog alltid vetat att jag vill jobba rumsligt och jag har förstått att det mänskliga perspektivet och mötet mellan rum och människa är min starkaste drivkraft. Jag fascineras också av det faktum att rumsligheter till stor del består av luft och att luftens disponering spelar stor roll i hur rummet upplevs och fungerar. Intet är nödvändigt för att ett rum ska kunna existera, det är så knäppt.

– Sen brann jag ju för tusen andra grejer också. Så jag minns att jag, någon gång i barndomen, sa till mig själv att det nog är bäst om jag bara utbildar mig till inredningsarkitekt och inte funderar en massa. Jag kände mig själv väl nog för att veta att om jag skulle börja grubbla på meningen med ett yrke som jag ska ägna 40 år, när mina valmöjligheter är oändliga så skulle jag inte att kunna välja nåt alls. Då skulle jag istället ha grubblat i 40 år.

Om du inte hade jobbat som inredningsarkitekt idag, vad hade du gjort då?

– Förmodligen hade jag varit journalist – jag älskar att resa, träffa människor och att skriva. Eller så hade jag arbetat med folkhälsa på någon kommun. Jag älskar att kommuner har människors välfärd som affärsidé. Av ren nyfikenhet har jag läst lite folkhälsa och fysiologi på Göteborgs universitet och njöt av att bara sitta bakåtlutad i en föreläsningssal och bli serverad intressant kunskap. Det var så annorlunda från universitetsåren på designskolor.

Hur har du upplevt din väg till yrket?

– Ibland har jag önskat att jag istället valt att bli husarkitekt. Eller journalist eller folkhälsovetare. Det verkar som att vägen till att bli husarkitekt är mycket rakare. För en inredningsarkitekt är det inte riktigt någon som vet vad som gäller. Inte ens kollegerna på Sveriges Arkitekter var överens om vilka skolor som gällde för att jag skulle kunna få inredningsarkitekternas SIR-titel.

Har yrket blivit som du föreställde dig?

– Både ja och nej. Jag har hunnit vara på fem olika kontor som alla varit väldigt olika. På ett av kontoren funderade jag på om jag kanske hade valt helt fel femåriga utbildning. På kontoret där jag är nu känner jag tvärtom att jag valde helt rätt. Och vardagen som frilansade inredningsarkitekt är nog dessutom ännu ett spektrum av yrket som jag har väldigt lite erfarenhet av.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att utbilda sig till inredningsarkitekt?

– Jättebra, det behövs fler inredningsarkitekter. Kanske är det de diffusa och ibland motsägelsefulla riktlinjerna längs vägen som gör att studenter och inredningsintresserade tappar tålamodet. Oavsett anledning vill jag ändå vittna om att yrkeslivet är väldigt olikt studielivet – jag trivs bättre med att arbeta som inredningsarkitekt än att plugga till det.

IA

5 Sep 2018