Vinnare av Guldstolen 2018

◊ 2019-03-20

På arkitekturgalan i går kväll korades samtliga vinnare av årets stora arkitekturpriser. Kasper Sahlinpriset gick överraskande nog till en privatbostad och likaså Guldstolen tilldelades ett bostadsprojekt.

Av tre nominerade återstod ett projekt efter gårdagskvällens arkitekturgala i Konserthuset i Stockholm. Vinnaren av inredningsarkitekturpriset Guldstolen blev i år Biblioteket No 5, ett bostadsprojekt i centrala Stockholm. Inredningsarkitektur.se frågade en av de ansvariga arkitekterna, Konrad Milton hur det kändes att få priset.

– Det här känns väldigt roligt. Utmaningen med projektet låg till stor del i att väldigt mycket av byggnaden var borta och vi hade därför inte den ursprungliga karaktären av huset att förhålla oss till. Hade vi arbetat själva med huset skulle vi antagligen gjort som vanligt, tittat på originalritningar och sen anpassat ombyggnationen till dessa men eftersom vi jobbade tillsammans med Mats Theselius fick projektet ett eget nytt formspråk. Mats är bra på att gå sin egen väg, med hans influens skapade vi tillsammans nånting nytt.

Konrad Milton, arkitekt på Jägnefält Milton

Team

Ansvarig arkitekt: Jägnefält Milton i samarbete med Mats Theselius: Mats Theselius, designer, arkitekt SAR/MSA Konrad Milton, arkitekt MSA Carl Jägnefält, Rolf Alexander, marknadschef.
Beställare: Glommen & Lindberg: Rolf Alexander, marknadschef, Anders Silfverhjelm, projektutvecklare.
Övriga arkitekter: arkitekt SAR/MSA Åsa Esséen, Saga Rudehill Olcén, Gustav Toftgaard, John Moström, arkitekt MSA Sara Patriksson.

Juryns motivering

Guldstolens vinnare påminner oss om att inlevelse i miljö och omsorg om detaljer ger livskvalitet som kommer många generationer tillgodo. Inredningsarkitekturen präglas av tillit mellan beställare och arkitekt, förståelse för de boendes vardag liksom förmågan att berätta historien vidare genom hundra år av skråmor och poesi, patina och guldkant, alldagligt och unikt.

Biblioteket No 5. Foto Henrik Nero

Biblioteket No 5. Foto Henrik Nero

Om juryn

Pristagare utses av en jury, bestående av fem ledamöter, utsedda av Sveriges Arkitekters akademi för inredningsarkitektur. Juryn ska bestå av tre inredningsarkitekter/arkitekter (varav minst två med inredningsarkitektkompetens), en konstnär och en journalist.

Årets jury består av arkitekt SAR/MSA Fredric Benesch, arkitekt MSA och journalist Malin Zimm, arkitekt SIR/MSA Anna Harbom, konstnär Mikael Pauli, arkitekt SIR/MSA Molly Möller. Jurysekreterare är Ina Flygare, grafisk formgivare på Sveriges Arkitekter.

Relaterat

Inte vilket kontor som helst

Effektfull elegans på Riddarholmen Important Looking Pirates är Skandinaviens största animationsstudio för visuella effekter och digital animation. De jobbar med TV- och filmproduktioner såsom Westworld, Black Sails och Everest för kunder som Sony Pictures, HBO och...

Sommar året om hos Boulebar Liljeholmen

En inredningspärla i sommaren Familjen Boulebar växer och har nu slagit upp dörrarna till sin nya medlem i Liljeholmen i Stockholm. Denna lummiga inomhuspark i två våningar inrymmer tre barer, 14 boulebanor och en restaurang som serverar sydfransk mat. Inredningen är...

Storslagen minimalism på Södermalm

Minimalism i Mono Mono är ett boendekoncept beläget i den södra delen av Stockholms centrum, stadsdelen Södermalm. Mono sticker ut, både där det står på Södermalm men även sett till hela Sverige. Boendekonceptet har en unik design och atmosfär, och även en unik...