Kali – inte bara ännu en stol

I byn Jua Kali i norra Tanzania ligger ett barnhem med en lite annorlunda bakgrund. Arkitekten Caroline Nicholas såg ett behov av att hjälpa föräldralösa barn i sitt lokalområde och startade år 2007 organisationen Econef. Fem år senare hade hon knutit många värdefulla kontakter inom den svenska arkitektur- och inredningsbranschen och bygget av Econefs barnhem började. För det svenska möbelföretaget Offecct, formger den brittiske stjärndesignern Jasper Morrison stolen Kali som ska bli en del av både inredningen och inkomsten för detta barnhem.

Jasper Morrison föddes i London 1959 och har studerat på Kingston Polytechnic och Royal College of Art i London, med ett utbytesår på Hochschule der Künste (HDK) i Berlin. 1986 startade Jasper Morrison ett designkontor i London och har för närvarande kontor i London, Paris och Tokyo. Det har skrivits mycket om hans arbete och Jasper Morrison har själv även skrivit många böcker om design. Hans arbete inom design och tankar kring ämnet kan inte underskattas och är en ständig källa till inspiration för generationer av formgivare. Morrisons arbete sträcker sig från spårvagnssystem i Hannover till objekt för det dukade bordet, elprodukter och möbler för klienter som Muji, Cappellini, Flos och Vitra.

I den lilla byn Jua Kali, vid Kilimanjaros fot ligger den första av många byggnader som när allt står klart kommer utgöra barnhem, skola, kontor och hem för barn och hjälparbetare i området. Allting började för tolv år sedan när arkitekten Caroline Nicholas såg behovet av en trygg och utvecklande plats för många av barnen i området. Det var då, år 2007 som hon grundade organisationen Econef och fem år senare hade hon knutit många viktiga kontakter med arkitekter och inredningsföretag i just Sverige.

Caroline Nicholas med några av barnen som bor på Econefs barncenter

Tillsammans med de olika svenska företagen drog byggprojektet igång år 2012. Planen var att skapa fastigheter som skulle vara enkla för lokalbefolkningen att underhålla i generationer framöver. Försörjning av el, vatten och avfallshantering skulle lösas på ett hållbart och pedagogiskt vis. Detsamma gällde möbler och inredning och det är här som det Tibrobaserade möbelföretaget Offecct kommer in i bilden. Deras uppdrag blev att bidra med en stol som skulle kunna möjliggöra undervisning, möten, måltider med mera men som också skulle kunna produceras lokalt i framtiden och på så vis skapa jobb och exportmöjligheter lokalt. Offecct involverade i detta skede stjärndesignern Jasper Morrison och tillsammans tog de fram stolen Kali som stod färdig och lanserades år 2015.

– Kali är formgiven med avsiktligt låg teknisk sammansättning, för att möjliggöra att stolen ska kunna produceras lokalt i framtiden. Stolens karaktär är något pedagogisk utan att vara allt för ordinär, hoppas jag, och formgiven för att ha ett långt liv, säger Jasper Morrison.

Stolen Kali av Jasper Morrison

I augusti år 2018 ägde den officiella öppningen av barncentret rum och en samling Kali-stolar levererades i samband med denna. Förutom att stolen utgör möblering i många rum i barnhemmet och har bidragit med en hållbar och specialanpassad designmetod har även stolen genererat pengar till bygget. Sedan lanseringen av stolen år 2015 har den sålts över hela världen och en del av vinsten för varje såld stol har gått oavkortat till Econef, en överenskommelse som fortlöper.

Econef är en oberoende organisation som är baserad i Sverige och Tanzania. Econef Tanzania drivs av arkitekten och barnhemsföreståndarinnan Caroline Nicholas ifrån Jua Kali, utanför staden Arusha.

Läs mer om Econefs gärning här.

Relaterat

Inte vilket kontor som helst

Effektfull elegans på Riddarholmen Important Looking Pirates är Skandinaviens största animationsstudio för visuella effekter och digital animation. De jobbar med TV- och filmproduktioner såsom Westworld, Black Sails och Everest för kunder som Sony Pictures, HBO och...

Sommar året om hos Boulebar Liljeholmen

En inredningspärla i sommaren Familjen Boulebar växer och har nu slagit upp dörrarna till sin nya medlem i Liljeholmen i Stockholm. Denna lummiga inomhuspark i två våningar inrymmer tre barer, 14 boulebanor och en restaurang som serverar sydfransk mat. Inredningen är...

Storslagen minimalism på Södermalm

Minimalism i Mono Mono är ett boendekoncept beläget i den södra delen av Stockholms centrum, stadsdelen Södermalm. Mono sticker ut, både där det står på Södermalm men även sett till hela Sverige. Boendekonceptet har en unik design och atmosfär, och även en unik...