Gråa glimtar inför möbelmässan 2019

◊ Trendspaning — 2019-01-29

Så här års undrar vi alla vilka nyheterna kommer vara på Stockholms årliga möbelmässa i Älvsjö i februari. Inredningsarkitektur.se har fått span på några utvalda lanseringar och tycker sig se en trend.


Kollektionen Heritage

Det Kinnabaserade textilföretaget Ludvig Svensson lanserar våren 2019 kollektionen Heritage. De 12 olika mönster som utgör kollektionen inspirerar till mångfald trots sin begränsade färgskala. Och det märks att denna begränsning är högst medveten. Förutom att det hundra år gamla textilföretaget i denna gråskala får visa sin djupa kunskap kring material, bindningar och tekniker märks i tygerna även flirten med det tidlösa modet. Den mönstrade herrocken, som går att kombinera med andra textilier och material i oändlighet, har legat till grund för gestaltningen i denna designprocess.

– Med klassiska mönster från modevärlden för ögonen har vi skapat ett koncept som aldrig går ur tiden, säger kollektionens designers Eva Larsson och Johanna de Ru.


Mattan Zen

Även mattillverkarna Ogeborg har lanserat en produkt inspirerad av gråskalan och lugnet i en japansk stenträdgård. Mattan Zen, formgiven av Axel Bjurström, är handtuftad i 100% ofärgad ull. Den efterliknar de japanska trädgårdarnas krattade grus där nivåskillnaderna skapar ett taktilt och tydligt mönster, trots den monokroma färgskalan. Mattans mönster uppstår genom det tuftade ullgarnet som är både skuret och loopat med en 3D-teknik, och dess karaktär förstärks genom garnens varierade höjd. Nu till mässan får den grå mattan sällskap av en grårosa och en grågrön matta. Även dessa nya toner är hämtade från grusets färgspektrum.


Chapeau i sina två olika färger

I samband med den omfattande renoveringen av Nationalmuseum i Stockholm har Offecct i samarbete med Stockholmsbaserade TAF Studio tagit fram stolen Chapeau. Även denna stol återfinns i en svartvit färgskala som ska passa den specifika byggnaden och projektet. Och den är just en specialprodukt i avseendet att den inte går att köpa hur som helst. Den ritades för en specifik miljö och kommer att fortsätta att agera i utstuderade sammanhang.

Relaterat

Ett kontor i fasad

Joyn Studio presenterar en filmisk arbetsplats Mittemot anrika Lilla bantorget i centrala Stockholm stoltserar ett hus med stora, välvda glaspartier i bottenplan. Genom fönstren skymtas en dramatisk, röd scenografi med inspiration från Bergmanfilmen Viskningar och...

Ögonlocksakademin – en dröm att vila i

Uppsalas nya färgpudrade dröm  Ögonlocksakademin har länge funnits i Uppsala, men aldrig i denna skepnad. Indicum inredningsarkitekter heter studion som ligger bakom klinikens nya, sofistikerat rosa lokaler. Den delvis Uppsalabaserade studion arbetar alltid med ett...

Mercado Mexico – en upptäcktsfärd i hjärtat av Göteborg

Välkommen till Mercado Mexicos förtrollade värld New Order arkitektur är studion som ligger bakom inredningen i en av Göteborg nya restaurangupplevelser. Mercado Mexico ligger i noden av Göteborgs natt - och krogliv och inrymmer drygt 170 gäster i alla sorters...