Jakten på en cirkulär receptionsdisk

En spricka på bilrutans glas innebär inte att du kasserar hela bilen, så varför tänka så kring möbler, menar Glimakra of Sweden som har målet inställt på den första helt cirkulära produkten.

När Glimakra of Sweden började titta på hur de kunde jobba med cirkulära möbler så var ett av målen att identifiera produkter som kunde få ännu längre livslängd med enkla medel. Man ville se vilka möbler som uppfyllde möjligheterna till en cirkulär anpassning utan att för den sakens skull kompromissa med designen.

Receptionsdisken Unique visade sig vara helt rätt produkt att starta upp med. Receptionsdiskar är ofta dyra specialbyggda enheter som fungerar unikt för varje kund. Historiskt när en skiva, bordsskiva eller front har fått en skada, så går det inte att kostnadseffektivt laga receptionsdisken och kunden blir tvungen att kassera och köpa en ny. Detta såg man som resursslöseri. Bara för att man får en repa på bilens vindruta slänger man ju inte hela bilen, resonerade företaget.

Tanken med en cirukulär receptionsdisk är att skapa en skalbar och modulär möbel, som kan levereras i platta paket och enkelt monteras på plats hos kunden. En receptionsdisk får ofta utstå ganska högt slitage, därför var det viktigt att delarna skulle gå att byta ut och renoveras enligt en cirkulär process.

Man har valt att jobba med en stilren och klassisk design för att möbeln ska leva länge.

– Disken består av planmöbelkomponenter, platta delar, vilket underlättar frakt till och från fabrik vid omlackering eller komplettering. Formen är klassisk och stilren, vilket vi tror kan bestå under lång tid – en förutsättning för en långsiktig och cirkulär produkt. Vi såg möjligheter att göra komponenterna renoverbara, men för att lyckas fick vi tänka om vad gäller hopsättningen för att undvika skruvar, skruvhål och smådelar, berättar Glimakras försäljnings- och marknadschef Christian Dahlström.

Samtliga träbaserade delkomponenter i receptionsdisken går att ta isär på ett enkelt sätt med klickteknik. Detta innebär att kunden kan skicka en äldre receptionsdisk (med klicksystemet) till fabriken och få den ommålad, eventuellt kompletterad med nya delar och få tillbaka den som ny.

Christians tips för att lyckas med en cirkulär produkt och ett mindset är helt enkelt att börja i det lilla:

– Fundera på vilka produkter i sortimentet som kan få bättre och längre hållbarhet. Titta på hela produktionsprocessen: från underleverantör till montering och frakt, och förbättra en bit i taget. Vad gäller just cirkuläritet så kan man titta extra på produktens hopsättning, materialval, ytbehandling och emballage för att avgöra vad man kan återanvända och hur. När man väl kommer in i tänket framträder möjligheterna, avslutar Christian.